Poreski postupak

Izvor: Politika, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poreski postupak

Utvrđivanje i naplata poreza obavljaju se po posebnom postupku koji je regulisan Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Poreska obaveza utvrđuje se na osnovu propisa koji su bili na snazi u vreme njenog nastanka, osim ako je predviđeno povratno dejstvo pojedinih zakonskih odredbi, a na radnje koje se preduzimaju u poreskom postupku primenjuju se propisi koji su na snazi u vreme njihovog preduzimanja. Prilikom utvrđivanja obaveza i prava poreskog obveznika, poreska uprava je dužna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da mu, na njegov zahtev, omogući uvid u pravnu i činjeničnu osnovu za donošenje akta. Teret dokaza za činjenice na kojima se zasniva postojanje poreske obaveze snosi nadležna poreska uprava, koja ove činjenice utvrđuje prema njihovoj ekonomskoj suštini, a ne prema onome što je poreski obveznik prikazao, prikrivajući pravu suštinu posla radi izbegavanja poreskih obaveza. Poreska obaveza se utvrđuje na osnovu skrivenog posla odnosno prema njegovoj ekonomskoj suštini.

Činjenice koje su od uticaja na smanjivanje ili ukidanje poreza dokazuje poreski obveznik dostavljanjem odgovarajuće dokazne dokumentacije. Protiv poreskog rešenja donetog u prvostepenom poreskom postupku dopuštena je žalba. Pogrešno se smatra da odbijanjem prijema poreskog rešenja može da se izbegne obaveza. Time samo može da se propusti rok za žalbu.

Ako je poreski obveznik fizičko lice, odnosno preduzetnik, smatra se da su poreski akti dostavljeni i kada se uruče punoletnom članu domaćinstva, ili licu zaposlenom kod preduzetnika. Ukoliko ova lica odbiju da prime ili potpišu poreske akte, dostavljanje će se smatrati urednim, ako onaj ko je obavio dostavljanje o tome sačini službenu belešku. Ukoliko ni tako nije moglo da se obavi dostavljanje, smatraće se izvršenim kada se poreski akti pošalju preporučenom pošiljkom poštom ili elektronskim putem, i-mejlom, na adresu poreskog obveznika unetu u prijavu za registraciju ili u poslednju poresku prijavu. Smatra se da je dostava obavljena posle isteka trećeg dana od dana predaje poreskog akta pošti, odnosno danom navedenim u i-mejl povratnici.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.