Poražavajući podaci o neuspehu država (3): Padaju samo bivši

Izvor: Vesti-online.com, 19.Dec.2018, 04:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poražavajući podaci o neuspehu država (3): Padaju samo bivši

Dvojica političara osuđena su istog meseca za visoku korupciju. Zajedničko im je što su obojica sa Balkana i obojica su bivši premijeri svojih država. Tako je nekadašnji šef vlade Hrvatske Ivo Sanader osuđen na dve godine i šest meseci zatvora zbog ratnog profiterstva.

To je prva presuda u istoriji Hrvatske za ovo krivično delo. Njegovom kolegi iz bivše premijerske fotelje, ali makedonske, Nikoli Gruevskom, samo koju nedelju pre potvrđena je zatvorska kazna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Osuđen jer je primio mercedes vredan 600.000 evra.

- Da je nekom političaru istekao mandat često može da bude uslov da protiv njega uopšte bude podignuta optužnica, a onda i na kraju osuđen za korupciju - objašnjava za Bi-Bi-Si Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

- Ono što je problem u Srbiji jeste što kod nas čak nema ni gonjenja bivših - dodao je.

Za poslednje dve godine je u Srbiji osuđeno za primanje mita 105 ljudi, za davanje 59. Njih 10 je osuđeno za trgovinu uticajem, a dvoje za mito u vezi sa glasanjem. Ukupno je osuđeno, mahom za sitnu korupciju i na uslovne kazne, 1.500 ljudi.

Ovo su podaci iz istraživanja Centra za istraživačko novinarstvo Srbije iz 2016 pod nazivom "Spektakl pred kamerama, muk u sudnicama". Možda bi brojke i zvučale pompezno da u tom periodu nije za korupciju prijavljeno skoro šest puta više, a optuženo tri puta.

2018. afera Nuba invest - Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu i naložio novo suđenje bivšem ministru za zaštitu životne sredine Oliveru Duliću zbog zloupotrebe službenog položaja. Dulić je prvostepenom presudom u julu prošle godine bio osuđen na tri i po godine zatvora

2017. Afera Luka Beograd - Nekadašnji ministar privrede i privatizacije Srbije Predrag Bubalo oslobođen je u Višem sudu u Beogradu optužbi da je zloupotrebio položaj prilikom prodaje državnih akcija u Luci Beograd.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.