Porast nezaposlenosti u EU

Izvor: RTS, 06.Jan.2010, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porast nezaposlenosti u EU

Iako će ova godina u ekonomiji EU biti bolja od prethodne, nezaposlenost će i dalje rasti, ocenjuju analitičari. Nova struktura finansijskog tržišta, treba da vrati poverenje investitora i pomogne otvaranje novih radnih mesta", izjavio je Herman van Rompej.

Mada se zemlje Evropske unije već suočavaju sa rekordnom nezaposlenošću, a stručnjaci prognoziraju da će broj onih bez posla nastaviti da raste i ove godine.

Izlaz iz ekonomske krize i obnova privrednog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rasta Evropske unije, prioriteti su španskog predsedavanja Uniji i njenog prvog predsednika Hermana van Rompeja.

Dugi redovi ispred biroa za zapošljavanje u Španiji, početkom januara, gorko su podsećanje da je nezaposlenost u zemlji dostigla 20 odsto. Četiri miliona Španaca je bez posla, duplo više od proseka Evropske unije.

Dok vlada nastoji da nađe izlaz iz najteže recesije u proteklih pola veka, oni ispred biroa teško skrivaju bes.

Rekordnu nezaposlenost od 7,8 odsto beleži i najjača evropska ekonomija, Nemačka, u kojoj je bez posla gotovo 3.500.000 ljudi.

"Očekujemo da će narednih meseci broj nezaposlenih porasti za 600.000, zbog skraćenja radnog vremena. Firme najavljuju nova otpuštanja", kaže Frank Jirgen Vajs iz Nacionalne agencije za zapošljavanje.

Izazov za novog predsedavajućeg Uniji

Sumorna stvarnost sa kojom se suočavaju građani jeste i najveći izazov za novog predsedavajućeg Uniji.

Španski premijer Hose Luis Sapatero sastao se sa Savetom evropskih mudraca, grupom eminentnih bivših političara i funkcionera, sa zadatkom da utvrde smernice razvoja Unije, kako bi se obnovila privreda i smanjila nezaposlenost.

Španija je prva, koja u skladu sa Lisabonskim sporazumom, zaduženja deli sa novopostavljenim stalnim predsednikom Unije Hermanom van Rompejom.

"U ekonomskom smislu, 2010. biće bolja od prethodne, ali na žalost, ne i na planu zapošljavanja. Nova struktura i regulativa finansijskog tržišta, treba da vrati poverenje investitora i pomogne otvaranje novih radnih mesta", izjavio je Herman van Rompej predsednik Evropskog unije.

Evropski čelnici najavljuju da će se ubuduće više posvetiti predviđanjima ekonomskih problema, kako bi se izbegle krize poput prošlogodišnje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.