Porast maloletničke delikvencije

Izvor: B92, 29.Jul.2012, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porast maloletničke delikvencije

Beograd -- Pored krađa i razbojništva, u porastu su sve vrste nasilja, čak i ubistva, koja su počinila deca i tinejdžeri, pišu Novosti.

Kada je požarevačka policija uhapsila četvoročlanu grupu kradljivaca, među njima je bilo i jedno sedmogodišnje dete.

U lopovskoj bandi koju je predvodio Dule Kobac iz Starog Kostolca, bila su tri maloletnika - D. S. (15), D. R. (12) i B. M. (7), svi iz Požarevca.

Osumnjičeni su da su iz kruga požarevačke Opšte bolnice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukrali metalni poklopac sa šahte, metalne rešetke sa slivnika i elektromotor. Stvari su prodali otpadu, a javnom komunalnom preduzeću Vodovod i kanalizacija u Požarevcu napravili su štetu od 160.000 dinara.

"Ovo je samo jedno krivično delo protiv imovine, od ukupno 2.198 koliko ih je prijavljeno prošle godine, koje su počinili maloletnici. Statistika pokazuje da je u Srbiji došlo do eksplozije kriminala među mladim ljudima, jer je broj njihovih krivičnih dela u prošloj godini u velikom porastu," procenjuje beogradski kriminolog Dušan Davidović, iz Centra za prevenciju kriminaliteta.

Tokom 2011. godine protiv mladih počinilaca krivičnih dela podignuto je 4.323 prijava, 3.140 optužnica i doneseno je 2.290 presuda. Što znači da je sa nešto manje od 3.500 krivičnih prijava koje je podnela policija pre pet godina, brojka lane skočila za hiljadu više. I broj presuda maloletnim kriminalcima u 2011. bio je najveći tokom poslednjih godina, čak za 294 više nego 2007. godine.

Da su mladi sve suroviji, pokazuje i podatak da je u 2011. godini njih 228 osuđeno zbog nasilničkog ponašanja, 26 zbog navijačkog nasilja, 13 zbog posedovanja oružja i ekploziva, a osmoro zbog uništavanja grobnica. Izvršili su i osam silovanja, šest obljuba nad decom i 11 nedozvoljenih polnih radnji.

"Maloletnički kriminal je ogledalo društvene i ekonomske krize, jer besperspektivnost mlade vodi u porok. Što je kriza dublja, maloletnička delinkvencija je sve masovnija i razornija," kaže kriminolog Zlatko Nikolić. "Među mladima se širi uverenje da škola i diploma nisu bitni za budućnost, već da su važniji diskoteke, menjačnice, ulica i narkotici. Za mnoge tinejdžere droga je ulaznica u svet odraslih, a kriminal je pravi život."

Nikolić ovo potvrđuje činjenicama. Prema najnovijim podacima, koji se odnose na prošlu godinu, među 2.290 osuđenih mladih ljudi najviše presuda je izrečeno za krivična dela protiv imovine 1.305 (57 odsto), zatim za dela protiv javnog reda i mira - 305, i za ugrožavanja života - 289. Čak 138 dece i maloletnika je osuđeno zbog posedovanja, prodaje i korišćenja narkotika.

Naročito je skočio broj devojčica sa druge strane zakona - prošle godine osuđeno ih je 145, što je za trećinu više nego ranije!

"Kada danas mladi nešto žele, oni to hoće odmah. U krađe i razbojništva upućuju se jer imaju snažnu potrebu da nešto poseduju, a pretpostavljaju da to ne može da se zaradi, već mora da se otme," kaže Nikolić.

Imovinski delikti su decenijama najmasovnije krivično delo koje vrše mladi srpski kriminalci. Od 12 vrsta dela protiv imovine u 2011. su dominirale teške krađe - 740, krađe - 200, razbojništva - 128, uništenje tuđih stvari - 89, sitne krađe i prevare - 71 i krađe automobila – 50

U osnovnoj školi „Sreten Mladenović Mika“ u Nišu đaci su, na primer, izvršili višemesečno, brutalno vršnjačko nasilje nad jednim učenikom, koji je posle dugotrajne psihičke i fizičke torture izvršio samoubistvo.

"Mladi srpski delinkventi su sve suroviji, ne libe se da siluju, pretuku, pa i da ubiju," kaže Nikolić.

Prošle godine maloletnici su počinili 15 ubistava, 35 delikata nasilja u porodici, i 274 napada i tuča sa telesnim povredama.

"Prestupnici su sve mlađi. Tokom 2011. godine 406 osuđenih za krivična dela ima samo 14 godina, a 573 - 15 godina. Dece ima među lopovima, razbojnicima, dilerima droge i u prostituciji. Najbrojniji osuđeni mladi kriminalci su 16-godišnjaci (673) i 17-godišnjaci (638). Sto četiri maloletnika su lane osuđeni na boravak u kazneno-popravnim zavodima, a 26 u zatvorima. Jedan stariji maloletnik je zbog teškog ubistva osuđen na čak 10 godina robije," tumači najnovije podatke kriminolog Dušan Davidović.

Da delinkvencije ima najviše tamo gde je beda najveća potvrđuje i podatak da se kriminal mladih iz Beograda seli u provinciju. Prošle godine najviše maloletnika je uhvaćeno i osuđeno u regionu Šumadije i zapadne Srbije - njih 784, potom u Vojvodini - 702, na jugu Srbije - 461, i zatim u Beogradu - 343.

" Najveća opasnost od maloletničke delinkvencije u Srbiji jeste što je ona postala svojevrsna škola kriminala preko koje se ulazi u gradske bande i mafijaške organizacije. Ulaznica za učlanjenje u mafiju je pljačka banke ili napad na policajca," upozorava kriminolog Zlatko Nikolić.

Odrastanje sa očevima

"Pre četiri godine primetili smo da nam u dom sve više dolaze deca koja su počinila krivična dela sa elementima nasilja. To su deca rođena devedesetih," kaže Živica Pavković, psiholog u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu. "Po pravilu su iz razorenih porodica, ali za razliku od pre, kada su odrastali sa majkama, sada sve više odrastaju sa očevima. Dešava se da nam majke, kada im se obratimo da prihvate decu, prete da će nas tužiti za uznemiravanje."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.