Popustio nasip, Tisa preti Kanjiži

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2010, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popustio nasip, Tisa preti Kanjiži

KANJIŽA -

Na jednom od kanala u Kanjiži, zbog obilnih padavina danas je popustio nasip od džakova s peskom i trenutno se preduzimaju mere na zaštiti tog dela od poplave, rečeno je Tanjugu u toj bačkoj opštini.

Brana je popustila oko 10.30 sati, jer pumpe za vodu nisu uspele da iscrpu velike količine vode od kiše koja pada poslednjih 48 sati, rekao je načelnik opštinskog odeljenja za inspekcijske poslove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Atila Šafraj.

"Sada se radi na zaštiti tog dela opštine Kanjiža", kazao je Šafraj, dodajući da je zbog obilnih padavina nadošla i reka Tisa, tako da kanali na području opštine ne mogu da prime veliku količinu vode.

Vodoprivredni sistemi maksimalno angažovani

Zbog obilnih kiša koje neprekidno padaju gotovo pola meseca i visokih vodostaja reka i drugih vodotoka u Vojvodini, vodoprivredni sistemi su maksimalno angažovani i veoma opterećeni, izjavio je danas Tanjugu tehnički direktor "Vojvodina voda" Aleksandar Nikolić.

Ljudstvo, crpne stanice, druge mašine i oprema su na terenu od 13. maja i rade neprekidno, 24 sata dnevno, kako bi se predupredile eventualne poplave, rekao je on napominjući da visoki vodostaji na Dunavu, Tisi, Savi kao i na banatskim vodotocima rastu.

Podsetivši da su ogromne padavine zahvatile čitavu pokrajinu, Nikolić je rekao da je na 390 kilometara vojvođanskih vodotoka uvedena redovna odbrana od poplava a na 35 kilometara vanredna, da se situacija prati neprekidno i preduzimaju odgovarajuće mere.

Nije reč o pucanju klasične brane

Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić izjavio je danas da se u Kanjiži izlila voda kod ustave na jednom od kanala, kod Fabrike keramike u tom gradu, ali da nisu ugroženi ni objekti, ni ljudi na kilometar od prvog naselja.

On je naveo da nije reč o pucanju klasične brane, nego da je u pitanju ustava i da su pripadnici Sektora za vanredne situacije obišli to mesto.

Marić je rekao da u područjima ugroženim poplavama nema povređenih osoba.

On je takođe naglasio da u Somboru nema poplavljenih stambenih objekata, objasnivši da su nadležni organi na licu mesta proverili stanje u Somboru, jer je bilo dezinformacija da su poplavljene kuće u samom tom gradu u Radničkoj ulici, što nije tačno.

U Somboru u naselju Kljajićevo čisti se kanal, uz pomoć mehanizacije, a usled padavina je došlo do pojave površinskih voda u dvorištima i baštama, rekao je Marić.

Marić je naveo da je, takođe, u selu Riđici, jedna reka, odnosno kanal Plažović, koja dotiče iz Mađarske i koja ulazi u Srbiju poplavila ritove, delove oranica i nekoliko bašta i da su angažovani bageri za odmuljavanje koji je trebalo da saniraju tu situaciju.

Na području Pančeva, na putu Veliko središte - Vršac, preplavljena je površina, a visina vode je oko 10 centimetara u dužini od 500 metara, ali saobraćaj trenutno nije zaustavljen, objasnio je Marić.

Marić je naveo i da je u okolina Loznice jedna rečica poplavila jedno dvorište i najveći deo obradive površine.

Raste nivo reka

On je rekao da se do 5. juna očekuje nagli porast vodostaja i na Savi i na Dunavu i da se ne očekuje da će biti poplava, ali će u svakom slučaju biti probijene redovne granice odbrane od poplava.

"Tada se proglašava vanredna odbrana od poplava, to još uvek ne znači da dolazi do plavljenja, nego da se vrše pripreme i preduzimaju mere da do toga ne bi došlo", dodao je Marić.

Marić je rekao da, kada je reč o kanalima, niko ne može u ovom momentu da prognozira da li će doći do izlivanja tih malih reka ili ne, tako da je stepen pripravnosti Sektora za vanredne situacije na najvišem mogućem nivou.

Prema njegovim rečima, stanje u Trgovištu je dobro i u tom delu Srbije je lepo vreme, tako da se radovi nastavljaju po planu. Svi pripadnici sektora su u stanju pripravnosti, na teritoriji cele republike i ne bi trebalo da se ono što se događa u Slavoniji odrazi na stanje vodotokova u Srbiji, ocenio je Marić. "U smislu porasta Save da, ali ne u smislu plavljenja", dodao je Marić.

Republički hidrometeorološki zavod je danas saopštio da će u toku dana na Tamišu vodostaj kod Jaše Tomića i kod Sečnja preći granicu redovne odbrane od poplava. Saopšteno je i da će u četvrtak granice redovne odbrane biti prevaziđene na Savi kod Šapca i Beograda i na Dunavu kod Zemuna i Pančeva.

Kiša koja u Vojvodini pada gotovo bez prestanka, u velikoj meri zadaje muke poljoprivrednicima. U ataru sela Karavukovo, u odžačkoj opštini, za 48 sati palo je oko 95 litara kiše po kvadratnom metru, i potopilo useve na preko 200 hektara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.