Popularnost princeze Grejs Keli ne jenjava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2018, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popularnost princeze Grejs Keli ne jenjava

Brojni obožavaoci Grejs Keli postavili su cveće na njen grob povodom njenog rođendana 12. novembra kada bi napunila 89. godina.

Nažalost, jedna od najlepših i najvećih glumica 20. veka, život je izgubila u teškoj saobraćajnoj nesreći 1982, ali njena popularnost evidentno ne jenjava. Prelepa glumica bila je inspiracija mnogim rediteljima poput Alfreda Hičkoka pa je pojavom na filmskom platnu postavila temelje američke filmske industrije.

Punim imenom Grejs >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Patriša Keli, rođena 12. novembra 1929. i danas je poznata kao oličenje stila i lepote. Iako je na prvi pogled izgledalo da Grejs Keli ima savršen život, istina koja se skrivala u pozadini nije baš bila čarobna. Jedna od najlepših žena na svetu tokom svoje karijere snimila je 11 filmova od kojih su najpoznatiji "Prozor u dvorište", "Pozovi M radi ubistva" i "Provincijalka" za koji je 1954. osvojila Oskara za glavnu žensku ulogu. Zanimljivo je da Grejs na samom početku uopšte nije želela da se bavi glumom, a čak su je pet godina odbijali pod izgovorom da je previsoka, da ima preširoku vilicu i predugačke noge iako je bila visoka 169 centimetara. Zbog toga je, kako je tvrdila, imala komplekse. Naučila je čak kako da nakrivi vilicu da bi izgledala uže.

U trenutku kada je "Mogambo" reditelja Džona Forda stigao na velika platna, Holivud je zavoleo Grejs Keli. Za taj film dobila je Zlatni globus i bila nominovana za Oskara za najbolju sporednu glumicu.

Pre nego što se udala, Grejs Keli je bila poznata po vezama sa starijim muškarcima. Nakon veze s profesorom Donom Ričardsonom, Grejs se spetljala s oženjenim glumcem Džinom Lajonsom, a ubrzo posle njega imala je aferu s Klarkom Gejblom zbog kog je zamalo uništila karijeru.

Svog budućeg supruga, princa Renijea III od Monaka upoznala je na setu filma "Drž'te lopova" 1955. godine. Princ je tad bio u braku s francuskom glumicom s kojom nije mogao da ima dece, a postojala je opcija da ukoliko se princ ne oženi, Monako prema ugovoru iz 1918. godine postaje francuski protektorat. Nekoliko meseci kasnije princ je zaprosio Grejs sa Kartijeovim vereničkim prstenom s 10,47-karatnim smaragdom, a glumica je pre samog venčanja morala da obavi zdravstvene preglede da bi se utvrdilo da li može da rodi naslednike ili ne.

Sredinom aprila 1956. godine dogodilo se, kako su mnogi nazivali, "venčanje veka" koje je pratilo 30 miliona ljudi širom sveta. Udajom za princa, Grejs Keli postaje princeza od Monaka. Kasnije se saznalo da je princ pre venčanja tražio čak dva miliona dolara miraza od njene porodice, a jedan od razloga zbog kojeg je odabrao Grejs za suprugu je nada da će privući veći broj turista u Monako. Iste godine, novopečena princeza glumi u svom poslednjem filmu, "Visoko društvo" u kome je odigrala ulogu prestolonaslednice, a nakon toga je zauvek napustila glumu.

Reditelj čija je bila muza, Alfred Hičkok 1964. godine ponudio joj je čak milion dolara da glumi u filmu "Marni". Grejs je bila svesna činjenice da ukoliko prihvati ulogu u filmu više nikada neće moći da vidi ćerku Karolinu i sina Alberta. Nekoliko godina kasnije rodila je najmlađe dete, ćerku Stefani. Nakon toga, Grejs se u potpunosti posvetila ulozi princeze. U noći 14. septembra 1982. godine, Grejs Keli i princ Renije su se vraćali iz kuće u selu u Rok Agelu gde su proslavili 25 godina braka, a zbog navodnog moždanog udara princeza je izgubila kontrolu nad vozilom i sletela s puta. Nakon tragične smrti Grejs Keli, princ Renije zabranio je prikazivanje njenih filmova u celoj kneževini. Na sahrani na kojoj je prisustvovalo preko 400 ljudi, glumac Džejms Stjuart oprostio se s filmskom divom ovim rečima.

"Mnogo volim Grejs Keli. Ne zato što je bila princeza, niti zato što je bila glumica, nego zato što je bila najljubaznija dama koju sam ikada upoznao. Nema sumnje da će mi nedostajati, svima će nam nedostajati. Bog te blagoslovio, princezo Grejs", rekao je Džejms Stjuart.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.