Popović osuđen na 15, a Grujić na šest godina zatvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2010, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović osuđen na 15, a Grujić na šest godina zatvora

BEOGRAD -

Veće za ratne zločine osudilo je danas bivšeg komandanta Teritorijalne odbrane Zvornik Branka Popovića na 15 godina zatvora, a ratnog predsednika opštine Branka Grujića na šest godina zatvora zbog nečovečnog postupanja i mučenja i ubijanja 700 muslimanskih civila sredinom 1992. godine.

Popović je osuđen kao komandant jedinica koje su umešane u zločine, a Grujić jer je znao a nije ništa preduzeo da se zločin spreči.

Sudija Tatjana Vuković >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekla je da tokom postupka nije bilo političkih pritisaka na sud, niti montiranja procesa.

Popoviću i Grujiću u kaznu će biti uračunato vreme provedeno u pritvoru. Oni su uhapšeni u maju 2005. godine, tako da je Grujiću ostalo da izdrži još pola godine zatvorske kazne.

Stranke u postupku imaju pravo žalbe na prvostepenu presudu Apelacionom sudu.

Sud je utvrdio da su srpske snage kao taoce uzele grupu od 700 vojno sposobnih muškaraca Muslimana koji su zatim zatvoreni i mučeni, a iz te grupe su ekshumirane i identifikovane 352 žrtve.

Utvrđeno je i da je velika grupa zarobljenika držana u maloj prostoriji u nečovečnim uslovima, u kojoj se više od 20 zarobljenih Muslimana ugušilo.

Sud je utvrdio i da je jedan zarobljenik nabijen na kolac.

Sudija Tatjana Vuković je rekla da su svedoci Srbi, u čiji je iskaz sud poverovao, za Popovića naveli da se lažno predstavljao kao Marko Pavlović i da je bio "alfa i omega" u Zvorniku i čovek povezan sa Državnom bezbednošću i blizak Željku Ražnatoviću Arkanu.

Suđenje Grujiću i Popoviću počelo je 28. novembra 2005. godine. Odlukom sudskog veća Grujić je 9. novembra pušten iz pritvora u kome je bio od početka suđenja, dok je Popović i dalje u pritvoru.

Do sada je za zločine u Zvorniku izrečena jedna pravosnažna presuda pripadnicima jedinice "Žute ose" i "Pivarski", a pred Odeljenjem za ratne zločine vode se još dva odvojena postupka za zločine na teritoriji te opštine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.