Popović odgovorila Mariniki: Pojedini opozicioni političari kontinuirano pokušavaju da dezinformišu javnost

Izvor: B92, 16.Avg.2023, 16:03

Popović odgovorila Mariniki: Pojedini opozicioni političari kontinuirano pokušavaju da dezinformišu javnost

Ministarka pravde Maja Popović reagovala je na izjave Marinike Tepić o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju.

Tepić je rekla da je sprovođenje javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije koja je u toku "jedan od najpodmuklijih poduhvata Vučićevog režima" i da je "najava zabašurena samo na internet stranici Ministarstva pravde".

Pojedini opozicioni političari kontinuirano pokušavaju da dezinformišu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << javnost, kao i da na tendenciozan način i na štetu svih građana, uruše ugled državnih organa, navodi se u demantiju ministarke.

Tim povodom ministarka Popović ističe da se Zakon o sprečavanju korupcije menja i dopunjuje u skladu sa preporukama iz Petog evaluacionog kruga Grupe država Saveta Evrope protiv korupcije (GRECO), kao i u skladu sa komentarima organizacije "Transparentnost Srbija" koji su dati tokom javnih kansultacija o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju praduzećima u državnom vlasništvu.

Pored toga ministarka pravde demantuje navode Marinike Tepić koji su usmereni na obmanjivanje javnosti i ukazuje da je proces sprovođenja javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije potpuno transparentan, a ne "zabašuren" i da su u skladu sa zaključkom Vlade, koji je donet na osnovu Poslovnika Vlade, svi podaci o sprovođenju javne rasprave dostupni na sajtu Ministarstva pravde i portalu E-konsultacije.

"Sa sadržajem izmena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije mogu da se upoznaju sve zainteresovane strane. Da je javnost upoznata sa izmenama i dopunama svedoče i pristigli komentari i predlozi. Ističemo i da javna rasprava nema za cilj "legalizaciju korupcije" kako se navodi, već predstavlja poziv svim zainteresovanim stranama da daju konkretne komentare, predloge i sugestije koji mogu biti od značaja za unapređenje Nacrta zakona. Napominjemo da su potpuno netačni navodi Marinike Tepić "da se, ukoliko ostanu trenutne formulacije, otvara mogućnost da hiljade javnih funkcionera, direktori, v.d. direktora, državni sekretari budu zaštićeni i za lopovluk abolirani". Izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, u skladu sa preporukama iz Petog evaluacionog kruga Grupe država Saveta Evrope protiv korupcije (GRECO), proširuje se i potpuno jasno propisuje krug javnih funkcionera, pa će javni funkcioner u smislu Zakona o sprečavanju korupcije biti i svaki državni službenik na položaju, zamenik direktora Agencije za sprečavanje korupcije, šef kabineta predsednika Vlade, šef kabineta potpredsednika Vlade, savetnik predsednika Vlade, savetnik potpredsednika Vlade i posebni savetnik ministra," navodi se.

"Pored toga potpuno se netačno i zlonamerno navodi da će zakonom biti zaštićeni i abolirani za lopovluk direktori i v.d. direktori javnih preduzeća. Izmenama i dopunama zakona niko neće biti zaštićen i aboliran za lopovluk, pa ni direktori javnih preduzeća, što se može videti i bar površnim čitanjem izmena i dopuna Zakona koje su na javnoj raspravi, jer je predviđeno da se javnim funkcionerima smatraju upravo direktori, članovi nadzornog ili izvršnog odbora, kao i predstavnici Republike Srbije, autonomnih pokrajina, jedinica lokalne samouprave i gradskih opština u skupštinama društva u kojima Republika Srbija, autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave i gradske opštine imaju svojstvo člana, odnosno akcionara sa više od 50% osnovnog kapitala društva, kao i privrednog društva u kojem Republika Srbija, autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave i gradske opštine imaju kontrolno vlasništvo po drugom osnovu. Na njih će se, kao i na ostale javne funkcionere, primenjivati odredbe ovog zakona o dužnosti prijave imovine i prihoda Agenciji za sprečavanje korupcije, sprečavanja sukoba interesa, traženja mišljenja o kumulaciji javnih funkcija i dr.

Još jednom pozivamo sve zainteresovane strane da uzmu učešće u javnoj raspravi i na uzdržanost od dezinformisanja javnosti i urušavanja ugleda državnih organa. Podizanje medijske prašine bez osnova predstavlja ozbiljnu manipulaciju javnog mnjenja na koju je u ovom trenutku "bezidejna" opozicija jedino spremna," navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarka pravde Maja Popović demantuje Mariniku Tepić: Pojedini opozicioni političari dezinformišu javnost

Izvor: 24sedam.rs, 16.Avg.2023

Podizanje medijske prašine bez osnova je jedino na šta je u ovom trenutku „bezidejna” opozicija spremna

Nastavak na 24sedam.rs...

Maja Popović odgovorila Mariniki Tepić povodom Zakona o sprečavanju korupcije

Izvor: Danas, 16.Avg.2023

Ministarka pravde Maja Popović odgovorila je u opširnom saopštenju na navode Marinike Tepić, poslanice i potredsednice Stranke slobode i pravde, o tome da se namerno sprečava javna rasprava o izmeni Zakona o sprečavanju korupcije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.