Zakon manastiru Hilandar omogućava finansijsku podršku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2021, 11:25

Zakon manastiru Hilandar omogućava finansijsku podršku

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar kojim će se osigurati podrška Srbije u očuvanju tog manastira koji je 2004. godine zadesio katastrofalni požar.

Podrška manastiru Hilandar će se ogledati kroz pomoć obnovi i rekonstrukciji delova manastira stradalih u požaru, kao i očuvanju svih drugih delova manastira Hilandara, uključujući nematerijalno kulturno nasleđe.

Ministarka kulture i informisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Maja Gojković rekla je u raspravi da se zakonom stvara mogućnost da po prvi put Hilandar ima stalnu, izvesnu i sigurnu finansijsku podršku budžetskim sredstvima.

Dodala je da će se budžetska sredstva za podršku opredeljivati za svaku tekuću godinu zakonom kojim se utvrđuje budžet Srbije.

Manastir Hilandar je pre 17 godina doživeo veliku nesreću u vidu katastrofalnog požara, koji je obuhvatio više od polovine kompleksa manastira u zidinama.

Srbija je do sada za obnovu Hilandara opredelila 1, 7 milijardi dinara od čega pojedinačno najviše u ovoj, 2021. godini, 360 miliona dinara.

Sakralno nasleđe čini najveći deo naše kulturne baštine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.