Popović: Ja ruski čovek? Nema ili-ili, može samo i-i.

Izvor: B92, 10.Dec.2017, 00:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović: Ja ruski čovek? Nema 'ili-ili', može samo 'i-i'".

Beograd -- Ministar Nenad Popović izjavio je da štiti interese Srbije, a da je, kako kaže, druga stvar što se oni poklapaju sa interesima Rusije.

Na konstataciju da, ma koliko se branio, važi za ruskog čoveka i pitanje šta će biti njegov stav u slučaju situacije ili EU ili Rusija, ministar kaže:

"Ko kaže da se branim? Štitim samo interese Srbije, a drugo je to što se interesi Srbije i Rusije poklapaju. tako je bilo uvek, a tako je i danas", rekao je Popović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za “Blic”.

Popović dodaje da njega “ne napada srpski narod već oni koji žele da nas ubede u nešto što je nemoguće - da Srbija ima nekog bližeg i iskrenijeg prijatelja od Rusije”.

"Zato u svakoj situaciji ja biram Srbiju. Nema situacije 'ili-ili' . Može da bude samo 'i -i' . Idemo ka standardima EU, to je naš interes isto kao što je naš interes da održavamo i jačamo veze sa Rusijom", kaže on.

Popović takođe navodi da želi da Srbija ima jake institucije kao EU, dobre zakone, slobodu medija, ali podseća da sa EU imamo politički spor o našem teritorojalnom integritetu i saradnji sa Rusijom.

"Da li će on biti rešen, pokazaće vreme, i to je nešto što će svakako uticati na naše buduće odnose", smatra on.

Upitan da li je skpetik po pitanju brzog članstva Srbije u EU on kaže da misli da je realista i podseća da će uvek uslov biti pitanje Kosova, kao i da ne može da predvidi šta će za sedam-osam godina biti u odnosu Rusije i EU, te da zbog toga treba biti realan i oprezan.

Smatra i da ekonomski odnosi Srbije i Rusije mogu u budućnosti da budu odlični a da Srbija treba da se ugleda šta rade velike zemlje poput Nemačke, Italije....

Osim toga, Popović je istakao i da želi da svojim radom u Vladi pomogne “da građani žive u uređenijoj i bogatijoj zemlji”, kao i da se nada da će u tome biti “jednako uspešan kao i u biznisu”.

"Prvi put Vlada ima ministra za inovacije. Do pre pet meseci niko nije pričao o inovacijama, a danas o tome priča cela Srbija. To je vizija predsednika Vučića koji razvoj Srbije vidi kroz razvoj inovacija i digitalne ekonomije, isto kao Putin u Rusiji ili Merekelova u Nemačkoj...", kaže Popović.

On ističe da je budžet za inovacije za sledeću godinu povećan za oko milijardu dinara.

"Privlačimo i nove investicije u području inovacija. U planu je početak izgradnje srpsko-kineskog industrijskog parka koji će se nalaziti u Borči, pored Pupinovog mosta, na 320 hektara državne zemlje. Ova investicija je vredna čak 300 miliona eva", rekao je Popović..

Upitan koja su to tri projekta vredna više od 20 miliona evra za unapređenje IT i naučnoistrazivačke infrastrukture u planu i dokle se stiglo sa tim, Popović odgovara da je jedan projekat izgradnja lamele za laboratorije Elektronskog fakulteta u Nišu, investicija vredna preko pet miliona evra.

Drugi je izgradnja Naučnotehnološkog parka u Nišu, investicija vredna 10 miliona evra, a treći projekat je izgradnja zgrade "Verokio centra" u Institutu za fiziku u Beogradu u vrednosti od pet miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.