Popokatepetl se i dalje puši

Izvor: B92, 20.Apr.2012, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popokatepetl se i dalje puši

Meksiko Siti -- Vulkan Popokatepetl izbacuje oblake pepela i dim, kao i komade stenja, izazivajući strah kod lokalnog stanovništva nastanjenog u okolnim selima.

Erupcije iz vulkana, visokog 5.450 metara, praćene su i potmulom bukom, a takva aktivnost Popokatepetla nije zabeležena u poslednjih deset godina.

Vulkan, koji lokalni stanovnici zovu Popo, udaljen je 65 kilometara od glavnog grada Meksika, što znači da čak i relativno jača erupcija može samo da zaspe Meksiko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Siti pepelom, ne izazivajući neke veće posledice.

Medjutim, meštani sela koja okružuju vulkan imaju mnogo više razloga za zabrinutost, a neki od njih navode da zvuci koji prate aktivnost Popokatepetla nisu uobičajeni i da to treba shvatiti ozbiljno.

Pomoćnik gradonačelnika u mestu Ksalicintla koje je udaljeno 12 kilometara od vulkana naveo je da je spremno 50 autobusa za eventualnu evakuaciju, prenosi AP.

Televizijski snimci prikazuju crvenkasti sjaj pored kratera na vrhu, a na nekima se vide slike magme koja kulja unutar kratera. Vlasti Meksika su ove sedmice podigle stepen opasnosti od vulkana zbog pojačane aktivnosti Popokatepetla.

Prethodna velika erupcija tog vulkana zabeležena je u decembru 2000. i bila je najsnažnija u poslednjih 1.200 godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.