„Popneš se na ludaju i vidiš Kekendu“

Izvor: Danas, 09.Okt.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Popneš se na ludaju i vidiš Kekendu“

Kikinda - Od prastare rečenice „Popneš se na ludaju i vidiš Kekendu“, koja je smišljena samo zato da bi dočarala koliko je ta sredina ravna, pa preko skromne gradske priredbe, stiglo se dotle da su Dani ludaje već godinama manifestacija svetskih razmera.

Ova, gotovo porodična svetkovina Kikinđana, čuva i promoviše tradiciju, kulturnu baštinu, a zahvaljujući zanimljivim i bogatim sadržajima turistima je postala atraktivna.

Manifestacija se organizuje 29. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << put u čast tikve, bundeve, misirače ili ludaje. Centralni događaj ovih četvorodnevnih dešavanja događa se u subotu kada se meri i utvrđuje najduža i najteža bundeva. Zvanični podaci Opštine Kikinda kažu da je dosadašnja šampionka bila dugačka 266 cm, a da je najteža vagala 288,3 kg. To se dogodilo 2010. godine. Organizatori manifestacije sada nagoveštavaju mogućnost da se postigne novi rekord. A sve to je važno i zbog toga što je Kikinda član Svetske asocijacije ljubitelja tikava i njen glavni predstavnik za istočnu Evropu. Takmičenje u Kikindi zapravo je balkanski šampionat, a rezultati se šalju u World Pumpkin Confederation Ontario (Kanada) i u Collins (SAD) i učestvuju u takmičenju za zvanični svetski rekord.

Kikinđani tih dana širom otvaraju vrata svojih kuća svima onima koji dođu iz Srbije, ali i iz inostranstva. Okupi se tamo više desetina hiljada ljudi - jedni kao učesnici, drugi kao gosti. Organizatori manifestacije su se zaista potrudili da i ove godine naprave veoma sadržajan i zanimljiv program. Pomenimo samo deo onoga što će se dešavati. U četvrtak - izložba i književno veče „Plodovi oktobra“. U petak izložba oldtajmera „Ford I“, gostuje muzej iz Makoa - Mađarska, zatim Karneval maskiranih predškolaca, pa Kinderbal. U restoranu „Nasuvo i kitnikez“ biće promocija filma „Kikinda centar sveta“, a onda sledi otvaranje izložbe slika gostiju iz Šentjura - Slovenija. Za subotu je zakazan Mini-sajam preduzetnika, ali i Banatski fruštuk, kada će se služiti specijaliteti od ludaje.

Sledi Seoski rogalj i predstavljanje sela u kikindskoj opštini, a onda Evropski kutak - predstavljanje gostiju iz inostranstva. U nastavku zbivanja je Gostinska soba, pa Čarolije mašte, i - rekosmo, merenje plodova koje su doneli odgajivači tikava. U nedelju je dodela nagrada za najteže i najduže ludaje i bogat muzičko-scenski program. Svih tih dana održavaju se i koncerti poznatih. Traju galerijske izložbe, održavaju se sportski programi i susret rekreativaca železnice Kikinda - Segedin - Žombolj, takmičenje u vožnji zaprega, revija paradnih konja i zaprega, takmičenje u kuvanju riblje čorbe.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.