Izvor: Blic, 14.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplave ugrozile pola Srbije

Poplave ugrozile pola Srbije

SRBIJA - Zbog naglog otapanja snega, obilnih kiša i nadiranja podzemnih voda, u većem delu Srbije u protekla dva dana poplavljeno je više stotina kuća i na hiljade hektara obradivih površina. Na više mesta izlile su se rečice i potoci, a pokrenula su se i mnoga klizišta. Sneg koji je juče padao zaustavio je nadiranje vode, ali meštani se plaše da će narednih dana, kada ponovo počne otapanje snega, situacija biti još gora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Poplave su najviše ugrozile opštine Čačak i Kraljevo. U čačanskoj opštini zbog izlivanja lokalnih vodotokova i zapuštenih kanala za odvodnjavanje najveće probleme imaju u selima Goričani, Mršinci, Zablaće, Trbušani, Ljubić Selo, Katrga, Mrčajevci. Najugroženiji su Preljina i Preljinska Baloga, gde je voda prodrla u štale i pomoćne objekte, a pod vodom je više stotina hektara plodne zemlje. Voda iz lokalne vodovodne mreže i bunara u Mršincima, Goričanima, Preljini i Preljinskoj Balozi nije za upotrebu i u ta sela opština šalje cisterne sa vodom za piće. Oko 100 hektara oranica poplavljeno je u opštini Lučani, jer se izlila rečica Bijela. Poplavama su najteže pogođena sela Krstac, Đarać i Dljin.

Meštani moravske doline kažu da u strahu od prodiranja vode danima ne spavaju, sklanjajući iz kuća i štala sve što se skloniti može. Opština Čačak je oformila krizni štab koji obilazi teren, a još nema preciznih podataka kolika je površina zemlje pod vodom. U Ljubić Selu poplavljena su dvorišta domaćinstava, a voda je prodrla u podrume nekoliko kuća. Porodica Tešović iz tog sela noć je provela u strahu, jer kažu da voda nadolazi velikom brzinom.

U pet sela kraljevačke opštine pritoke Zapadne Morave i reka Gruža izlile su se poplavivši nekoliko stotina hektara oranica. Lađevačka reka je poplavila desetine kuća u selu Obrva i nekoliko desetina hektara poljoprivrednih imanja. U Šeovcu su poplavljene kuće porodica Plešinac, Đalović i Milutinović, a reka Gruža se izlila u selima Vitanovac i Vitkovac. Meštani poplavljenih sela ističu da stalno strahuju od velikih voda, jer im se domaćinstva nalaze na obalama rečica i većih potoka, čiji vodotoci nisu regulisani.

- Reka Resava i Beljanički potok u opštini Despotovac izlili su se i poplavili 100 hektara oranica u selu Plažane - izjavio je predsednik opštine Despotovac Miroslav Pavković.

Proradila su i četiri velika klizišta, a jedno je odnelo deo puta prema Beljanici.

Bujične vode koje su se tokom vikenda slile sa Lebinskog brda i autoputa Beograd-Niš, poplavile su deo Striškog naselja, južno od Paraćina, i oko 40 hektara oranica.

Juče se u lozničkoj opštini izlio Jadar u atarima sela Bradić, Brnjac, Cikote i Veliko Selo i poplavio oko 250 hektara oranica.

Usled klizišta koje je tokom vikenda proradilo u ataru sela Belogoš u prokupačkoj opštini, lokalni put Donja Rečica - Merovac je propao u potok i za sada je nizvesno kada će saobraćaj između ovih sela ponovo biti uspostavljen.

Dopisnici 'Blica'

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.