Izvor: Blic, 27.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplave podrile temelje Tvrđave

Poplave podrile temelje Tvrđave

SMEDEREVO - Najveća ravničarska tvrđava u Evropi, stara šest vekova, pretrpela je neprocenjivu štetu nakon nedavnih poplava u Smederevu. Za sanaciju i uređenje srednjovekovne prestonice Srbije neophodno je sedam miliona dinara, ali će skupa geološka istraživanja tek otkriti koliko su podriveni temelji srednjovekovnog utvrđenja.

Smederevska Tvrđava, iz vremena despota Brankovića, bila je više od mesec dana skoro dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << metra u vodi.

- Najviše su stradali donji bedemi Tvrđave koji su dugo bili pod vodom, pa će uslediti propadanje tih bedema. Odbrambeni bedemi propuštaju vodu, znatno su ugroženi arheološki lokaliteti, a teren površine 10 hektara na kojem leži utvrđenje ozbiljno je destabilizovan. Posledice ovih poplava na bedemima znaćemo tek za nekoliko godina, kada se završe geološka istraživanja, ali sanacija donjih slojeva zidina mora hitno da počne - kazala je Snežana Jejić, direktor regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Prema rečima Jejićeve, stručnjaci su nakon povlačenja vode pregledali sve zidine, 28 kula i bedeme, i snimili oštećenja.

- Samo za hitnu sanaciju, odnosno uklanjanje rečnih nanosa i rekonstrukciju instalacija potrebno je 1,7 miliona dinara. Kompletna sanacija Tvrđave, koja predviđa rekonstrukciju vodoodbrambenog sistema, sanaciju objekata u Velikom i Malom gradu, geološka i arheološka ispitivanja, koštaće sedam miliona dinara - navodi Snežana Jejić.

Izveštaj o procenjenoj šteti upućen je Vladi, koja bi trebalo da obezbedi novac za sanaciju. Očekuje se da će zbog svog značaja smederevska Tvrđava imati prioritet. Bez obzira na to koliko država bude brza, i pomogne sanaciju jedne od najočuvanijih građevina iz 15. veka, stručnjaci se pribojavaju da su pojedini arheološki lokaliteti zauvek izgubljeni.

Početak uređenja Tvrđave, pranje i dezinfekciju zidina prekinuo je ovih dana novi visok vodostaj Dunava, pa je Mali grad ponovo pod vodom. Čim se voda povuče, radovi će se nastaviti, ali Smederevci ovog leta sigurno neće moći da uživaju u odmoru i izletima u Tvrđavi.

Očekuje se da Tvrđava bude vraćena u ranije stanje do tradicionalne manifestacije 'Smederevska jesen', kada se u Smederevu okuplja na desetine hiljada posetilaca.

J. Ilić

Sve više ilegalnih radnji Svaki treći frizer ne plaća porez

Od 300 frizerskih radnji u Nišu, samo u širem centru ih ima oko 120 koje rade nelegalno, dok ih je do pre nekoliko meseci bilo osamdesetak. To znači da trećina frizera ne plaća poreze, doprinose i druge dažbine, što nam je ozbiljna ali nekorektna konkurencija - kaže Dragan Živić, predsednik Udruženja frizera Niša i vlasnik salona 'Figaro', ističući da je frizera koji rade na divlje uvek bilo, ali da su u poslednje vreme u ekspanziji.

- Oni su nam tolika konkurencija da smo pre nekoliko nedelja mislili da svi iz Udruženja zaključamo radnje i inspekciji ostavimo ključeve na stolu. Nismo mi protiv onih penzionera koji rade po kućama da bi upotpunili kućni budžet, nego smo protiv kvazikolega čiji se posao pretvorio u biznis. Kod njih je sve jeftinije za 30-40 odsto jer mogu da snize cenu kad plaćaju struju, vodu i drugo kao domaćinstvo a ne kao preduzetnici - kaže Živić. On dodaje da zakon ne štiti legalne frizere jer 'divljake' pušta da rade neometano.

Čitave spratove u kućama preuređuju u frizerske salone i ne registruju luksuzno opremljene prostore.

Nenad Gavrilović, inspektor Tržišne inspekcije, kaže da je u ovoj godini podneto 35 prijava za nelegalan rad od kojih su većina frizeri.

- Imali smo slučaj jedne frizerke koja ima nemalterisanu kuću, a kad smo nekako ušli da proverimo da li nelegalno radi, zatekli smo kožne fotelje i trosede, sve moguće aparate i pribor za ovaj zanat. Nekoliko puta smo kažnjavali tu frizerku i svaki put je posle nedelju dana počinjala opet da radi. Od kad je poslednji put kažnjena sa 50.000 dinara, nemamo dojave da je ponovo počela sa nelegalnim radom. Nismo mogli da otkrijemo da li jedna frizerka krši zakon, a onda je slučajno, dok smo pričali na kapiji, došao oštrač i pred nama joj dao veći broj makaza. Ceo podrum joj je bio preuređen u salon - priča Gavrilović.

- U centru Niša nema mnogo onih koji se bave nelagalnim radom, ali okolna naselja su puna takvih neregistrovanih salona. Ne vidim zašto se oni ne suzbijaju kada se u svakom naselju zna ko to radi - kaže Boban Stanković koji ima frizerski salon na Tvrđavskoj pijaci.

Marko Smiljković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.