Izvor: RTS, 29.Jul.2021, 17:35

Popisano 118 dvoraca, vila i letnjikovaca – kada će dobiti novi život

Ministarstvo kulture popisalo je dvorce i letnjikovce kojima treba rekonstrukcija, jer želi da uz stručnu pomoć iz Francuske napravi studiju izvodljivosti za ulaganje u 25 objekata. Cilj projekta je sagledavanje stanja kulturno-istorijskih spomenika od kojih većina potiče iz 19. veka.
Zbog dobre lokacije i puta neposredno uz dvorac "Karačonji" u Novom Miloševu, meštani smatraju da ga treba urediti za turističke, banjske ili kulturne sadržaje. Proteklih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << decenija korišćen je u razne svrhe.

"To je bila hemijska industrija 'Hinom', tu sam radio 14 godina. Lepo je to, zgrada ko zgrada nije loša samo što je sad već oronulo, propalo", kaže Novica Ćerimović iz Novog Miloševa.
Najmlađi dvorac u Vojvodini je "Kaštel" kod Srpske Crnje, izgrađen tokom Drugog svetskog rata.
"Sadilo se voće i vinogradi su bili. I u podrumu su bila burad. Išao sam tamo", navodi Mladen Milojević iz Srpske Crnje, dodajući da su podrumi bili lepo uređeni.
Oko kaštela je 13 hektara zemlje, a ispod izdašni izvori termalne vode. Opština je pripremila i projekat za potencijalnog investitora.
"Vlasništvo zemlje oko ovog dvorca je naše i smatramo da smo najspremniji da prvi uđemo u ovaj projekat i da se najlakše realizuje cela ideja upravo kod nas u Srpskoj Crnji", kaže Dragan Daničić iz opštine Nova Crnja.
Ipak, jedino uz pomoć države dvorci bi mogli da dobiju novi život, kao što se to desilo sa Kur salonom u Banji Koviljači, u koji je pre dve godine uloženo 200 miliona dinara.
"Kulturno-istorijsko nasleđe, i materijalno i nematerijalno, izuzetno je značajan segment kad pričamo o kulturnom turizmu, a taj segment smo posebno obradili i izdvojili u nedavno usvojenom programu razvoja turizma Grada Loznice", ističe Snežana Perić, direktorka TO Loznice.
Radna grupa je popisala 118 dvoraca, vila i letnjikovaca. U državnoj svojini su 82, nažalost, većina je u lošem stanju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.