Popis poljoprivrede posle pola veka

Izvor: B92, 01.Okt.2012, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popis poljoprivrede posle pola veka

Beograd -- Popis poljoprivrede u Srbiji počinje danas i obuhvatiće sva poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Republike Srbije, njih 765.000.

Popis poljoprivrede u punom obuhvatu u zemlji nije sproveden od 1960. godine, a dobijeni podaci doprineće sticanju saznanja u vezi sa realnim stanjem u agraru - čime se raspolaže i šta je potrebno.

Rezultati popisa daće odgovore o lokaciji gazdinstava, zemljišnom fondu, navodnjavanju, upotrebi đubriva i sredstava za zaštitu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilja, broju grla stoke i košnicama pčela, organskoj proizvodnji, poljoprivrednoj mehanizaciji, ribnjacima i površinama pod šumama ....

Biće angažovano ukupno 6.200 popisivača, a kako su poručili iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS), neće ostati nepopisan "nijedan pedalj zemlje, nijedno grlo stoke, niti firma".

Direktor RZS Dragan Vukmirović izjavio je ranije da će popis poljoprivrede u Srbiji zvanično biti obavljen od 1. oktobra do 15. decembra, a ukoliko to bude potrebno, biće produžen i posle Nove godine.

Vukmirović je napomenuo da će rezultati popisa, koji će obuhvatiti najbolje podatke o poljoprivredi do sada, biti završeni za godinu dana.

Vukmirović je izrazio očekivanje da će za prvih mesec dana, do 1. novembra biti završeno "gro posla", odnosno 60 odsto popisa, ali će popis trajati dok se ne prikupe svi potrebni podaci.

Ovim popisom će biti obuhvaćena sva poljoprivredna gazdinstva u zemlji - porodična poljoprivredna gazdinstva, privredna društva, zemljoradničke zadruge i drugi oblici organizovanja sa statusom pravnog lica i preduzetnici registrovani da pretežno obavljaju delatnost poljoprivredne proizvodnje, kao i oni sa organizacionim delovima u kojima se obavlja poljoprivredna proizvodnja.

Popis poljoprivrede je trebalo da bude sproveden od 1. do 15. novembra 2011, ali je morao da bude pomeren za drugu polovinu ove godine, jer nisu bila obezbeđena sredstva iz budžeta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Popis poljoprivrede u Srbiji posle pola veka

Izvor: Akter, 01.Okt.2012

Popis poljoprivrede u Srbiji počinje danas i obuhvatiće sva poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Republike Srbije, njih 765.000

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.