Pooštrava se migrantska politika: Francuska donosi radikalne zakone protiv izbeglica

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2018, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pooštrava se migrantska politika: Francuska donosi radikalne zakone protiv izbeglica

Nove uredbe trebalo bi da stupe na snagu u junu ove godine

Francuska se sprema da značajno pooštri svoju politiku prema izbeglicama. Ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolom predstavio je danas na Savetu ministara novi predlog zakona o azilu i imigraciji koji je naišao na žestoke kritike organizacija za zaštitu migranata i dobrog dela intelektualne javnosti zbog represivnog tona.

Pročitajte i:

Kritikuje ga i opozicija, a daleko od toga da je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kolom naišao i na punu saglasnost među vladajućom garniturom.

S pažnjom očekivani tekst "najkontroverznijeg zakona" nove vlasti, za cilj ima bolju integraciju stranaca. Vlasti ističu da su ovim demonstrirale "humanost i odlučnost". S jedne strane se, tako, najavljuje sistematično izbacivanje stranaca koji nisu dobili azil, a traži se i daleko aktivnije učenje francuskog jezika, dok se, s druge, nudi lakše zapošljavanje i dolazak do smeštaja. Premijer Eduar Filip je predlog zakona ocenio kao "ujednačen". Istovremeno, protivnici zakona, umesto strogosti, traže bolje uslove u izbegličkim centrima.

Predlogom zakona se, između ostalog, skraćuje rok za donošenje odluke o azilu na šest meseci, ali su i mogućnosti za žalbu manje. Ono što posebno bode oči protivnicima ovog zakona je udvostručavanje vremena zadržavanja izbeglica u zatvorenim centrima sa 45 na 90 dana, što može čak da bude produženo na 135 dana u slučaju opstrukcije. Vlasti ističu da im je cilj bio da se francusko zakonodavstvo, koje je mnogo fleksibilnije u ovom domenu, tako približi evropskim normama.

U javnosti tek sad kreće rasprava, a cilj je da se tekst pred poslanicima nađe u aprilu i bude usvojen do kraja juna, što i vlast sama procenjuje kao dosta teško izvodljivo.

Francuska je prošle godine primila 100.000 zahteva za azil.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.