Izvor: Blic, 16.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponuda koja se ne odbija

Odijum s kojim su srpski zvaničnici jedinstveno odbacili ponudu EU da se ubrza put Srbije u Evropsku uniju, ukoliko to zahteva da Srbija reaguje umereno u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, očekivan je i logičan.

Međutim, ta reakcija neće uspeti da zaustavi neizbežno, a to je neka vrsta nezavisnosti Kosova, kao i dolazak misije EU u južnu pokrajinu.

Suština evropskog predloga je veoma jasna, kao i njeni motivi - Unija nema savršeno rešenje za Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje bi umirilo ne samo Beograd i Prištinu, već i ceo region. Do njega nikada nije ni mogla da dođe uz dve strane od kojih je samo jedna, i to prekasno, počela da pokazuje znake popuštanja. Sada je važno da se, po svaku cenu, očuva kakva-takva stabilnost na Balkanu, i evropski zvaničnici su potpuno ispravno procenili da tako nešto dobrim delom zavisi od Beograda.

Beograd, s druge strane, nema mnogo izbora, ali mu je ostavljena šansa da se s Kosovom, ili jednim njegovim delom, "dostojanstveno" oprosti. Data mu je i šansa da ispuni svoj, po nekima preambiciozan, Akcioni plan za dobijanje statusa kandidata do kraja 2008. Ostavljena mu je i mogućnost da zaštiti Srbe na severu Kosova i da EU zažmuri na činjenicu da Srbi na Kosovu neće živeti po diktatu Prištine, već Beograda, sve do ulaska Srbije u Uniju.

Drugim rečima - ovo je ponuda koju Srbija ne može da odbije. Jer bolju od ove neće dobiti, a ima, zaista, mnogo toga da izgubi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.