Izvor: B92, 14.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo suđenje za Ovčaru

Beograd -- Vrhovni sud Srbije ukinuo je presudu Veća za ratne zločine u slučaju ubistva zarobljenika na Ovčari. Tužilaštvo neprijatno iznenađeno.

Vrhovni sud je saopštio da su uvažene žalbe i tužioca i branioca okrivljenih. Ukinut je deo presude koji je neke optužene proglasio krivim, ali i onaj deo presude kojim su neki optuženi oslobođeni krivice, što znači da je presuda ukinuta u celosti i da suđenje mora krenuti iz početka. U Tužilaštvu navode da su neprijatno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iznenađeni.

Do nove odluke suda, 13 optuženih ostaće u pritvoru.

Sudsko veće za ratne zločine osudilo je prošle godine 14 od 16 optuženih za ratne zločine na Ovčari, kod Vukovara, na ukupno 219 godina zatvora. Oni su bili osuđeni za ubistvo preko 200 hrvatskih zarobljenika posle pada Vukovara 1991. godine.

Veće je utvrdilo krivicu 14 optuženih pripadnika Teritorijalne odbrane Vukovara za ubistva hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara, nakon završetka sukoba oko tog hrvatskog grada 1991. To je bila prva presuda za ratne zločine pred ovim sudom.

Neprijatno iznenađenje

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je za B92 da je Tužilaštvo neprijatno iznenađeno takvom odlukom Vrhovnog suda.

"Kao Tužilaštvo za ratne zločine, mi ćemo učiniti sve, u procesno-pravnom smislu, da istina o onome što se desilo na Ovčari dobije epilog i u sudskoj odluci i da se zadovolji pravda za žrtve", kaže on.

"Neko je tamo pobio više od 200 ljudi i neko mora da za to odgovara, i mislimo da imamo ljude koji su za to odgovorni", kaže Vekarić.

Inače, suđenje za zločin na Ovčari navođeno je kao primer da je Srbija spremna za suočavanje sa prošlošću.

"Upadljivo profesionalno suđenje"

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da je današnja odluka Vrhovnog suda treća ukinuta presuda za ratni zločin.

"Suđenje za ratni zločin protiv hrvatskih zarobljenika vođeno je na jedan posebno upadljiv profesionalan način", rekla je Kandićeva agenciji Beta, istakavši da ne vidi kakvim se pravnim razlozima rukovodio Vrhovni sud donoseći odluku o ukidanju prvostepene presude.

Kandićeva je ukazala da je od izricanja prvostepene presude prošlo godinu dana i dodala da je osnovno pitanje zašto je Vrhovni sud čekao toliko dugo da saopšti svoj stav.

Prema rečima Kandićeve, predsedavajući sudskom veću, sudija Vesko Krstajić, tokom čitavog suđenja podjednako je uspevao da brine o pravima optuženih i o interesu pravde i da, u skladu sa tim, vodi postupak.

"Prvi put u istoriji srpskog pravosuđa jedan sudija dobio je priznanje porodica oštećenih da je vodio računa o dostojanstvu žrtava i dozvolio sva pitanja koja mogu pomoći u identifikaciji ostalih mogućih masovnih lokacija, a nikada nije bilo primedbi ni na prava optuženih", ocenila je Nataša Kandić.

Ona je podsetila da je Vrhovni sud ranije ukinuo i presudu za otmicu i likvidaciju 16 Muslimana u Sjeverinu, kao i za ubistvo 19 albanskih civila na Kosovu za vreme NATO-bombardovanja.

Predugo, premučno, šok...

Ljiljanu Alvir, čiji dečko je ubijen na poljoprivrednom dobru Ovčara, šokirala je vest o ukidanju presude i vraćanju predmeta na ponovno suđenje:

"Godinu i po dana sam dolazila na suđenje, to je za nas, obitelji, predugo i premučno. Čekali smo onaj trenutak kada će ta presuda biti pravomoćna i evo sad ovakav šok, ovakva vest. Jednostavno, ne znam šta mislit o svemu tome. Nije mi jasno kakvim motivom je rukovođen Vrhovni sud, da li misli da su izrečene prejake kazne ili da je tu iznešena neistina. Jedino opravdanje za ovakvu odluku je da se, osim onih koji su optuženi i onih 14 kojima je presuda izrečena, da se novim suđenjem obuhvate i svi oni oficiri nižeg ranga koji su sudjelovali, odobravali ili nisu ništa učinili da se spriječe ta ubojstva."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.