Ponovo suđenje generalu JNA za miniranje brane Peruća

Izvor: B92, 09.Dec.2019, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo suđenje generalu JNA za miniranje brane Peruća

Na splitskom Županijskom sudu ponovo će se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva suditi generalu JNA Borislavu Đukiću.

Njemu je Vrhovni sud za rušenje brane Peruća ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, prenose hrvatski mediji.

Đukić (71) je presudom Županijskog suda u Splitu 2018. bio osuđen na devet godina zatvora jer je naredio aktiviranje ekpoloziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

Vrhovni je sud prihvatio žalbu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegovog advokata da je bitno povređen kazneni postupak, potom da su izostale odlučujuće činjenice i da ni jedan dokaz koji je teretio okrivljenog nije izveden.

Optužnica protiv Đukića podignuta je još 1995. godine, uhapšen je 2015. godine na aerodromu u Tivtu, a 2016. godine izručen Hrvatskoj u kojoj mu je nakon pet meseci počelo suđenje, prenosi Hina.

Osim njega optuženi su general Ratko Mladić, u to vreme komandant 9. kninskog korpusa, general Mile Novaković, komandant Srpske vojske Krajine, koji je u međuvremenu preminuo i Milan Korica, komandant svih pograničnih jedinica srpske paravojske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.