Ponovo otvorena Kefrenova piramida

Izvor: Blic, 12.Okt.2012, 01:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo otvorena Kefrenova piramida

Egipatska vlada je za turiste ponovo otvorila jednu od najvećih piramida na platou Gize, kako bi ponovo oživela turizam u toj zemlji, prenosi BBC.

Muhamed Ibrahim, ministar za antikvitete, juče je nakon dugog procesa restauracije otvorio Kefrenovu piramidu i još šest obližnjih drevnih grobnica

On je istakao da je Egipat, nakon prošlogodišnje revolucije, sada bezbedna država za turiste.

-Veoma sam srećan što mogu da otvorim ove grobnice koje su više >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od deset godina bile zatvorene zbog restauracije – rekao je Ibrahim.

Od prošle godine broj turista u Egiptu je znatno opao, jer scene nasilnih demonstracija koje su uzrokovale pad predsednika Hosnija Mubaraka koje su obišle svet i dalje odbijaju posetioce, naročito one iz SAD i zapadne Evrope.

Ibrahim je rekao da će uskoro i drugi arheološki lokaliteti uskoro biti otvoreni za posetioce.

Unutrašnjost piramide i drugih grobnica je bila oštećena zbog vlage koja je nastala usled ogromnnog broja turista.

Ranija istraživanja su pokazala da svaki posetilac preko znoja ispusti 20 grama vodene pare.

To je postepeno uzrokovalo pojavljivanje vlage i soli na unutrašnjim zidovima i plafonu prostorija.

Projekat restauracije, koji je obuhvatao čišćenje i ojačavanje zidova i uklanjanje grafita koje su neki od posetilaca napisali, koštao je oko četiri miliona dolara.

Kefrenova ili Kafreova piramida je visoka 136 metara i druga je najveća piramida na platou Gize, nakon Keopsove odnosno Kufuove piramide.

Kafre (na grčkom Kefren) bio je Kufuov sin i faraon četvrte dinastije.

Povezane vesti: Egipatski predsednik uverava turiste da su bezbedni Beograd proglašen za najbolje turističko mesto u regionu Zbog pobune turizam u Egiptu opao za 30 odsto Egipćanin prevarenim turistima nudi novo letovanje Povoljno letovanje na Crvenom moru

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kefrenova piramida ponovo otvorena

Izvor: Radio 021, 12.Okt.2012

Egipatska vlada je za turiste ponovo otvorila jednu od najvećih piramida na platou Gize, kako bi ponovo oživela turizam u toj zemlji.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.