Izvor: Blic, 02.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo o pritvoru Avramovićeve

Ponovo o pritvoru Avramovićeve

SMEDEREVO - Vrhovni sud Srbije poništio je rešenje Okružnog suda u Smederevu kojim je posle mesec dana ukinut pritvor predsednice opštine Jasne Avramović, okrivljene za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja u aferi sa lažnim invalidskim penzijama. Vrhovni sud smatra da su bitno prekršene odredbe krivičnog postupka i zahteva da se o svemu Krivično veće ponovo izjasni.

Postupajući po žalbi Okružnog tužilaštva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Smederevu, koja je usledila nakon odluke Okružnog suda da ukine pritvor okrivljene dr Jasni Avramović, iako istraga nije završena niti su saslušani svi svedoci, Vrhovni sud je poništio ovu odluku.

U rešenju se navodi da su činjenice iz obrazloženja suda i one iz sudskih spisa protivrečne i nejasne. Iz Vrhovnog suda tvrde da su u trenutku puštanja Avramovićeve i dalje postojali razlozi da ona ostane u pritvoru, zbog visine zaprećene kazne i uticaja na svedoke, dok je Okružni sud smatrao drugačije.

Odluka Vrhovnog suda je čitavih osam dana, od 22. do 30. novembra, skrivana u Okružnom sudu od tužilaštva. Tužioci su tek nakon intervencije i pisanog zahteva uspeli da dođu do ovog rešenja, iako je reč o hitnom postupku jer je u pitanju pritvor, a kako saznajemo, rešenje Vrhovnog suda nije uručeno ni strankama.

- Tačno je da je ovo rešenje stiglo, ali se predmet i odgovor na žalbu tužilaštva o odbacivanju zahteva za proširenje istrage protiv Avramovićeve i Bogdana Dašića još nisu vratili. Čekaćemo da sve to stigne, pa ćemo onda odlučivati o oba predmeta - rekao je predsednik Okružnog suda Slavoljub Nikolić.

U tužilaštvu navode da Okružni sud u ponovnom odlučivanju mora da otkloni suštinske greške načinjene tokom razmatranja razloga za zadržavanje Jasne Avramović u pritvoru.

Sumnje da je Okružni sud zatvorio oči pred činjenicama, što dokazuje i veoma jasan stav Vrhovnog suda, sada su još veće, a svi očekuju novu odluku sudskog veća, koje će ili potvrditi svoju prvobitnu odluku ili doneti novu na osnovu koje bi aktuelni predsednik opštine Jasna Avramović mogla ponovo da ode u pritvor.

Okružni sud odbacio je i zahtev tužioca da se protiv predsednice opštine proširi istraga zbog sumnje da je lažnom dokumentacijom omogućila da Bogdan Dašić ranije izađe iz zatvora, a da je tu dokumentaciju sačinila kada je on već bio u KPZ Zabela. O tome će se izjasniti Vrhovni sud Srbije. Jelena Ilić

Novina u niškom zdravstvu Civili na lečenju u Vojnoj bolnici

Vojna bolnica će ubuduće 30 odsto svojih kapaciteta dati za lečenje civilnih osiguranika. Upravnik Vojne bolnice, pukovnik dr Sreten Milenković kaže da je takav dogovor postignut sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i da se očekuje da će vrlo brzo vojni lekari početi da primaju pacijente koji nisu vojni osiguranici.

- U Vojnoj bolnici ima 300 bolesničkih postelja, što znači da će najmanje 100 postelja biti za civile. I do sada smo primali građane ponedeljkom i sredom po podne. Uvek na preglede dođe po stotinak pacijenata. Međutim, ti se pregledi plaćaju. Sada ćemo moći da primimo Nišlije koje će se lečiti kod nas sa zdravstvenom knjižicom, bez plaćanja, odnosno o trošku Fonda zdravstva. U Vojnoj bolnici je odeljenje za hirurške bolesti najjače, tako da očekujemo da će biti dosta zainteresovanih za operacije kod nas - priča upravnik Vojne bolnice.

Pukovnik Milenković dodaje da je bilo ideja da Vojna bolnica bude integrisana u civilno zdravstvo, ali se od toga odustalo. Vojnomedicinska akademija i vojne bolnice u Novom Sadu i Nišu ostaju vojne ustanove. Do 1990. godine ova zdravstvena ustanova je četvrtkom bila dežurna za sve Nišlije. I sad prima pojedine hitne slučajeve, ali čim se stanje bolesnika stabilizuje, prebacuju ga u Klinički centar jer je takva naredba ministra zdravlja.

Šef Odeljenja hirurgije, pukovnik Aleksandar Petković naglašava da Nišlije mogu ovde da se operišu ako stanje nije urgentno.

- Možemo da primimo pacijente za tzv. hladne operacije, sve iz abdomena, dojke, štitne žlezde, laparoskopske operacije žuči, ugradnje veštačkih kukova... Godišnje možemo da ugradimo najmanje 50 veštačkih kukova, znam da pacijenti u civilnom zdravstvu na tu operaciju čekaju po godinu dana. I sada su kod nas na dijalizi četiri civilna osiguranika - kaže dr Petković.

Hirurg Petković naglašava da će uskoro u Vojnoj bolnici početi da se radi i laparoskopija kile.

- Dobili smo aparat 'Milenijum' za ultrazvučnu operaciju katarakte. Za sve vojne osiguranike lečenje kod nas je besplatno, a za civile operacija košta 450 evra - kaže upravnik Milenković. V. Torović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.