Izvor: B92, 06.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo izigravanje obaveza?

Beograd -- Rasim Ljajić je izjavio za B92 da general Sreten Lukić treba da bude podvrgnut samo još jednom manjem hirurškom zahvatu.

"Lekari koji prate generala Lukića su mi rekli da se radi o stenozi jednog od krvnih sudova i da je potrebno da se obavi dilatacija, odnosno proširenje krvnog suda. Operacija sa postoperativnim tokom traje jedan dan i nakon toga je pacijent sposoban da putuje bilo gde", rekao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ljajić je dodao da ova intervencija nema nikakve veze sa operacijom koja je izvršena na srcu generala Lukića. Ljajić se nada da posledice svega ovoga po odnos sa Haškim tribunalom neće biti ozbiljne. On nije mogao da kaže da li će Lukić nakon operacije dobrovoljno otići u Hag, gde je pred Medjunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju optužen za zločine na Kosovu i Metohiji.

Ranije tokom dana, advokat policijskog generala Sretena Lukića, Siniša Simić, je izjavio da Lukić mora ići na još jedan operativni zahvat. Eminentni stručnjaci konstatovali su da je stanje general-pukovnika Sretena Lukića i dalje veoma teško, njegova zdravstvena situacija je pogoršana i zahteva novi operativni zahvat, naveo je Simić u izjavi koju prenosi agencija Fonet. Simić je izjavio i da je taj nalaz dao konzulijum lekara, koji je imenovan od Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, kao i da je o tome obavešten predsednik Saveta Rasim Ljajić.

Neobično je da su ovaj nalaz dali isti lekari koji su nalaz haških lekara ocenili kao korektan. Podsetimo u tom nalazu pisalo je da Sreten Lukić može biti prebačen u Hag i da može da mu se sudi. Domaći lekari bili su prisutni tokom svih pregleda koje su obavljali lekari iz Haga i tada nisu sugerisali dodatne analize, ali su se za neke dodatne pretrage odlučili nakon odlaska haškog tima.

Ljajić ocenjuje da sve ovo ne doprinosi odnosima Tribunala i SCG: "Mi smo imali problem nepoverenja tribunala u naše namere da saradjujemo sa medjunarodnim sudom. Učinili smo niz važnih koraka koji vraćaju poverenje u te namere. U poslednjih nekoliko meseci smo imali šest dobrovoljnih predaja. Sam Tribunal i međunarodna zajednica ne bi dobro primili ovo poigravanje sa lekarskim nalazima. Mislim da treba da sprečimo bilo kakvu politizaciju bolesti jednog čoveka. Potrebno je da se urade te analize, ali objašnjenja koja su usledila kao i mišljenje koje sam čuo od advokata generala Lukića, ne doprinosi vraćanju poverenja i ne doprinosi dobroj saradnji Tribunala i SCG".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.