Ponovo incident SAD i Kine u Južnom kineskom moru

Izvor: B92, 02.Okt.2018, 07:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo "incident" SAD i Kine u Južnom kineskom moru

Vašington -- Kineski razarač se "agresivno približio" brodu američke mornarice u Južnom kineskom moru, primoravši ga da manevriše kako se ne bi sudarili.

Kako je saopštila Pacifička flota SAD, kineski vojni brod se u nedelju približio brodu "Ju-Es-Es Dekejtur" "na nebezbedan i neprofesionalan način" kod Gavenskih grebena u Južnom kineskom moru, saopštio je portparol američke Pacifičke flote Tim Gorman, prenosi danas AP.

Kineski razarač, koji se primakao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << američkom brodu do razdaljine od 41 metra, "izveo je niz sve agresivnijih manevara praćenih upozorenjima 'Dekejturu' da napusti tu oblast", navodi se u saopštenju.

Kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da se protivi ulasku američkih vojnih brodova u vode "oko kineskih ostrva i grebena" i potvrdilo da je kineski raketni razarač "Luojang" odmah upučen kako bi identifikovao američki vojni brod i oterao ga.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da snažno poziva SAD da prestanu sa svojim "provokativnim akcijama".

Kina polaže pravo na veći deo strateškog vodenog puta Južnog kineskog mora i izgradila je ostrva na grebenima, opremivši ih vojnim objektima, podseća američka agencija.

Inače, odnosi između SAD i Kine pogoršani su zbog eskalirajućeg trgovinskog spora, a naročito proteklih nedelja, nakon odluke američkih vlasti da uvedu ekonomske sankcije Kini zbog kupovine ruskih borbenih aviona i raketa zemlja-vazduh.

Peking je saopštio da SAD nemaju prava da se mešaju u vojnu saradnju Kine s Rusijom, a kao odgovor na sankcije Kina je pozvala na razgovor američkog ambasadora i atašea za odbranu u znak protesta, a uz to, naložila je komandantu svoje mornarice da se vrati iz posete SAD.

Američki ministar odbrane Džim Matis je, nakon toga, odustao od planova da poseti Kinu u oktobru radi razgovora o bezbednosti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NAPETO! BLISKI SUSRET RATNIH BRODOVA: Kineski brod prišao OPASNO blizu američkom razaraču

Izvor: Kurir, 02.Okt.2018

Jedan kineski ratni brod prišao je "opasno blizu" američkom razaraču u spornim vodama Južnog kineskog mora i naterao ga da promeni kurs, saopštila je američka ratna mornarica.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.