Izvor: Blic, 13.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poništiti ugovore Vojske i 'Dragića'

Poništiti ugovore Vojske i 'Dragića'

Republički javni pravobranilac juče je podneo Trgovinskom sudu u Beogradu zahtev za ništavnost dva ugovora vredna 176 miliona evra koje je Ministarstvo odbrane SCG zaključilo sa 'Proizvodnjom Mile Dragić'.

- Razlog za poništaj ugovora jeste nepoštovanje procedure prilikom sklapanja ugovora o nabavci opreme, ali konkretne primedbe iznećemo samo sudu - kaže za 'Blic' Milan Marković, republički javni pravobranilac. On ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će, ukoliko se utvrdi da su ugovori ništavni, svako zadržati svoje - Ministarstvo pare, a Dragić opremu.

- Ukoliko je već dat neki novac, on će morati da bude vraćen, a ako je Dragić već isporučio opremu, dobiće je natrag - rekao je Marković i dodao da, ako bude utvrđeno da su ugovori ništavni, niko nema pravo na nadoknadu štete.

Iako je Savet ministara prošle nedelje doneo odluku o formiranju radne grupe koja bi prečešljala sve okolnosti oko potpisivanja ugovora, do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili potvrdu od Ministarstva odbrane i Saveta ministara da je tako nešto urađeno.

'Blic' je već pisao da je ceo posao oko opremanja vojske zaključen za sedam dana. Izostali su sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa Dragićevom firmom, a Uprava za budžet i finansije je 23. avgusta, usred procedure, dostavila negativno mišljenje o ugovoru, navodeći da su 'izvori njegovog finansiranja neizvesni'.

Budžetska inspekcija Srbije podnela je nadležnom tužilaštvu krivične i prekršajne prijave protiv četiri najodgovornije osobe u Ministarstvu odbrane.

Prijave su podnete zbog nezakonitosti u finansijama Ministarstva odbrane. Kontrola budžetska inspekcije u tom ministarstvu, koja je počela pre izbijanja afere o nabavci vojne opreme od 'Proizvodnje Mile Dragić', još nije okončana, a kontrolori teško mogu da dođu do potrebnih papira, rečeno je Beti. N. M. Jovanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.