Izvor: B92, 07.Jun.2012, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poništeno osnivanje Instituta SANU

Beograd -- Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), većinom glasova članova Skupštine, stavila je van snage sve akte o osnivanju Instituta ekonomskih nauka SANU.

Na tačin je poništena odluka o osnivanju tog instituta doneta 9. juna 2011. godine.

Na godišnjoj Skupštini SANU, dopisni član Akademije Časlav Ocić zatražio je da Skupština ne poništava odluku o osnivanju Instituta ekonomskih nauka, jer članovima te institucije nije dostavljeno nikakvo obrazloženje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za donošenje takve odluke.

Glasanju je prethodila, na momente oštra, rasprava između predsednika SANU Nikole Hajdina i Ocića, koji je nekoliko puta insistirao da se utvrdi kvorum za glasanje, što je i učinjeno, a po završetku glasanja i donošenja odluke glasno je izražavao svoje nezadovoljstvo.

U prethodnom obraćanju Skupštini SANU, Ocić je upozorio da bi poništavanjem odluke o osnivanju tog instituta SANU sebe dovela u vrlo neugodnu situaciju pred svojim članovima, inostranim akademijama i domaćom javnošću.

Posle odluke o osnivanju Instituta, prošle godine, predloženi su organi i dogovorena saradnja sa srodnim institucijama u inostranstvu, urađen je i ekonomski program za spas srpske ekonomije od posledica krize, privrednici su se interesovali za saradnju, ali ništa od toga nije zaživelo zbog toga što Institut nije formalno pravno osnovan.

Ocić je naglasio da je Srbiji potrebna nezavisna institucija koja će da istražuje i rešava probleme srpske ekonomije, oslobođena političkih i drugih uticaja i imati kredibilitet.

Međutim, u međuvremenu bilo je mnogo pokušaja i uticaja da se ne osnuje Institut ekonomskih nauka SANU, predočio je Ocić.

Ocić je prethodnih dana u medijima prozvao dva ekonomska instituta da vrše pritisak na SANU da ne osnivaju svoj ekonomski institut, a posebno je optužio Institut ekonomskih nauka iz Zmaj Jovine u Beogradu da je tražio od Vlade Srbije da uskrati podršku SANU za osnivanje svog instituta.

Institut ekonomskih nauka iz Zmaj Jovine je to oštro demantovao dopisom Skupštini i Izvršnom odboru SANU, u koji je Tanjug imao uvid, i odbacio kao zlonamerne ocene Ocića da se Institut ekonomskih nauka nalazi pred privatizacijom i "tajkunizacijom", podsećanjem da je i dalje u vlasništvu Republike Srbije i odluku o svojinskoj transformaciji može doneti jedino Vlada Srbije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tačka 14 uzburkala akademike

Izvor: Politika, 07.Jun.2012

Na jučerašnjem redovnom zasedanju, u dva navrata protkanom povišenim glasovima, SANU je poništila svoju prošlogodišnju odluku da se osnuje institut ekonomskih nauka..Redovna godišnja skupština Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) nije prošla, kao što se i očekivalo, bez trzavica. Senka...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.