Poništeni zaključci Narodne skupštine RS

Izvor: Blic, 21.Jun.2009, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poništeni zaključci Narodne skupštine RS

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko poništio je juče zaključke Narodne skupštine RS u vezi sa efektima prenosa nadležnosti sa RS na institucije BiH donesene 14. maja.



„Kao konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma, visoki predstavnik je nakon detaljne pravne procene zaključio da usvojeni zaključci većinom nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom", saopšteno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik takođe je podsetio na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stav institucija i zemalja članica Evropske unije o zaključcima NS RS, ističući da bi sprovođenjem zaključaka bila ugrožena podela nadležnosti između države i entiteta.

„Pokušalo bi se NS RS dati pravo veta u odlučivanju o pitanjima na nivou države, podrivale bi se konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH i odredilo bi se da su ovlašćenja visokog predstavnika neustavna. Zbog toga je visoki predstavnik odlučio da upotrebi svoja ovlašćenja i stavi van snage zaključke NS RS", navodi se u saopštenju iz OHR.

Ovom odlukom, navode u OHR, visoki predstavnik ne dovodi u pitanje pravo svakog od entiteta, konstitutivnih naroda ili ostalih koji žive u BiH da definišu ili štite svoje interese.

„Političke stranke, politički predstavnici, druge institucije kao i pojedinci, naravno imaju pravo da iznose svoje mišljenje i zaštite svoj dignitet te, duboko sam uveren, moraju obezbediti da se to učini na primeren način", navodi Incko.

U OHR ističu kako je stavljanjem van snage zaključaka NS RS i vraćanjem situacije, u pravnom smislu, na stanje od 13. maja, visoki predstavnik obezbedio „jasnu pravnu situaciju i kreirao atmosferu za konstruktivni dijalog između predstavnika svih naroda".

„To bi moglo uključivati i mogućnost da domaće institucije, uključujući i Ustavni sud, budu konsultovane u vezi s ovim pitanjima. Istovremeno, političkim liderima u BiH pružam priliku da se fokusiraju na prioritete evropske budućnosti ove zemlje i da ostvare ciljeve koje je definisao Savet za primenu mira", navodi Incko.

Inače, pre zvaničnog objavljivanje svoje odluke, Incko je skoro čitav dan u Banjaluci imao sastanke sa predsednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem i premijerom RS Miloradom Dodikom.

Nezvanično saznajemo, da su se Dodik i Incko nasamo sastali i u jutarnjim časovima u jednom od banjalučkih restorana, nakon čega su se uputili u zgradu Narodne skupštine RS i razgovore nastavili sa predsednikom Parlamenta Igorom Radojičićem.

Nakon skoro dvočasovnog sastanka zgradu Skupštine RS prilično ljut prvi je napustio Dodik, a zatim i Incko.

Mada je visoki predstavnik u prvi mah bio voljan da novinarima saopšti više informacija u vezi sa ovim razgovorima, nakon konsultacija sa službenicima OHR zaduženim za odnose sa javnošću, Incko je odustao od te namere i uputio se ka zgradi Vlade RS u kojoj su nastavljeni razgovori, a kojima se pridružio i predsednik Skupštine Igor Radojičić.

Inače, očekivalo se da će Incko još u petak poništiti zaključke NS RS, ali se to nije dogodilo. Spekulisalo se da je razlog Inckovog odugovlačenja navodni pritisak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane da Incko u ovom slučaju ne upotrebljava bonska ovlašćenja, već da se „spor" reši dijalogom sa vlastima Republike Srpske. Podsećamo, NS RS usvojila je 14. maja set zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa RS na institucije BiH, u kojima je između ostalog navedeno da prenos nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavan, te je najavljena mogućnost pokretanja sporova pred domaćim i međunarodnim sudovima. Incko je potom zatražio od parlamenta RS da do 11. juna poništi ove zaključke, što nije učinjeno. U međuvremenu, zaključci su objavljeni u „Službenom glasniku RS" čime su postali pravosnažni, a Incko je najavio da će razmotriti dalje korake.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.