Izvor: Blic, 16.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponestaje i hrane

Ponestaje i hrane

PRIŠTINA - Vraćeni smo u 18. vek - kažu meštani Gračanice, pošto struje nemaju i po 32 sata neprekidno. U nekim srpskim selima kad nestane struja nestane i voda, a centralno Kosovo je ostalo i bez mobilnih signala 'Telekoma' i 'Telenora', isključenih po nalogu Unmika.

Višesatne restrikcije stvaraju sve veće teškoće u snabdevanju hranom. Zalihe iz zamrzivača su mahom svi pobacali jer se hrana pokvarila, ali i zbog toga što se kućni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << aparati kvare, a ni frižideri više nisu pouzdani sa tako dugim isključenjima struje. Ne mogu se snabdevati ni u lokalni prodavnicama jer ni u njima ne rade rashladni uređaji. Ovih dana preživljavaju zahvaljujući zimnici.

- Uništiše nas. Hranu bacamo na smetlište, a zimnicu kao naše prababe zatopljene mašću čuvamo u teglama - kaže Stanče Dimitrijević i dodaje da su prinuđeni da kopaju trapove. Mesec dana u mraku

Skoro mesec dana srpska naselja na Kosovu i Metohiji suočena su sa restrikcijama struje. Kažu da je mnogo gore nego ranijih godine kad su takođe satima ostajali bez električne energije. U Plemetini, Crkvenoj Vodici, Prilužju, Babinom Mestu, srpskim selima oko Obilića, čiji su žtelji nekad za život zarađivali mahom u kosovskim elektranama, struju ukupno imaju po dva sata. Posle všesatnih restrikcija struje dođe na pola sata do sat, pa nestane. Tako je i u Štrpcu i okolnom selima, zatim u Čaglavici, Gračanici i Lapljem Selu, kao i u Livađu, Gornjoj i Donjoj Gušterici, Ugljaru.

Restrikcije struje posledica su ne samo redovnog isključenja koje sprovodi Kosovska energetska korporacija već i dotrajalosti trafo-stanica i niskonaponske mreže.

- Prinuđeni smo da isključujemo dodatno na smenu delove srpskih naselja, pošto u trenutku propuštanja napona iz Prištine koji uglavnom ne prelazi 130 vati dolazi do ispadanja i pregorevanja trafoa i kablova - kaže rukovodilac RJ 'Elektroprivrede' Srbije u Gračanici Ljubiša Bendić, naglašavajući da nije moguće obezbediti redovno snabdevanje strujom sve, dok KEK ne propusti dovoljno napona iz trafo-stanice u Prištini.

Nema ni vode

- Ne znam kako je drugima, ali nama u kontejnerskom naselju preti preseljenje u bolnicu - kaže majka troje osnovaca Slavica Stolić.

Srpski domovi se greju na drva, ali se zato oni koji imaju zaposlenje smrzavaju na radnim mestima. Većina domaćinstava nabavila je agregate koje koriste tek za neku sijalicu i televizor, ali uz cenu benzina od 90 dinara svako veče kraj ekrana košta bar 300 dinara.

U posebno teškoj situaciji su oni kojima je vodosnabdevanja vezano za struje. Tako u selu Gornje Bitinje kraj Štrpca kad nema struje nema ni vode. Ali i tamo gde vode ima, stanovnici ne smeju da je koriste za piće jer, kažu, iz slavina teče mutna tečnost.

- Često obolevaju zbog prljavih ruku i nedovoljne higijene - kaže pedijatar dr Boško Trajković i navodi da enormno raste broj dece obolele od enterokolitisa.

N. Zejak

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.