Ponedeljak koji ćemo pamtiti: Topi se planeta

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 10:27

Ponedeljak koji ćemo pamtiti: "Topi" se planeta

Prosečna globalna temperatura je u ponedeljak 3. jula dostigla novi rekord, po prvi put premašivši 17 stepeni Celzijusa.

Američki istraživači rekli su da je to novi rekord, najviši od svih koji datiraju iz kasnog 19. veka.

Naučnici veruju da kombinacija prirodnog fenomena poznatog kao El Ninjo i konstantnih emisija ugljen-dioksida koje proizvodi ljudi izazivaju zagrevanje. Potvrđeno je da je prošli mesec bio najtopliji jun ikada zabeležen.

Naučnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz američkog Nacionalnog centra za predviđanje prirodnih pojava rekli su da je prosečna globalna temperatura dostigla 17,01°3. jula, oborivši prethodni rekord od 16,92°postavljen u avgustu 2016.

Od početka ove godine istraživači su sve više zabrinuti zbog porasta temperatura na kopnu i moru. Rekordne prolećne vrućine u Španiji i mnogim azijskim zemljama bile su praćene morskim toplotnim talasima na mestima gde se oni inače ne javljaju, kao što je Severno more.

"Prosečna globalna temperatura vazduha na površini, koja dostiže 17°C po prvi put od kada imamo pouzdane podatke, je važan simboličan trenutak u našem svetu koji se sve više zagreva", rekao je istraživač klime Leon Simons.

"Sada kada počinje toplija faza El Ninja, možemo očekivati još mnogo dnevnih, mesečnih i godišnjih rekorda koji će biti oboreni u narednih godinu i po dana".

Rekordna temperatura u ponedeljak dolazi nakon što je prošli mesec potvrđen kao najtopliji jun u svetu. Prosečne temperature širom planete bile su 1,46°C iznad proseka u periodu između 1850. i 1900. godine.

Naučnici veruju da će sve više rekorda biti oboreno kako leto bude odmicalo i El Ninjo jačao.

"Postoje velike šanse da će jul biti najtopliji ikada, a samim tim i najtopliji mesec ikada: "ikad" znači za oko 120.000 godina", rekao je Karsten Hauštajn sa Univerziteta u Lajpcigu.

"Iako će temperature na južnoj hemisferi blago pasti u narednih nekoliko dana, postoje dobre šanse da će u julu i avgustu biti još topliji dani sa El Ninjom koji je sada u punom jeku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.