Pompeo sa Sisijem o smrti državljanina SAD u Egiptu

Izvor: B92, 19.Jan.2020, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pompeo sa Sisijem o smrti državljanina SAD u Egiptu

Američki državni sekretar Majk Pomeo izrazio je danas tokom susreta sa egipatskim predsednikom duboko nezadovoljstvo zbog slučaja Mustafe Kasema.

U pitanju je slučaj američkog državljanina koji je preminuo u egipatskom zatvoru posle štrajka glađu.

Pompeo je sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem razgovarao u Berlinu, gde se održava konferencija o Libiji.

"Sastao sam se danas sa predsednikom Sisijem i ukazao na besmislenu i tragičnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smrt pritvorenog američkog državljanina Mustafe Kasema u Egiptu. Po pitanju Libije, saglasili smo se da je neophodno vratiti se političkom procesu uz posredovanje UN i prekidu vatre", objavio je Pompeo na Tviteru.

Kasem (54), trgovac auto-delovima sa Long Ajlenda u Njujorku koji je rođen u Egiptu, umro je u ponedeljak jer mu je otkazalo srce posle štrajka glađu. On je u Kairu bio u poseti porodici avgusta 2013. godine. Razmenjivao je novac u tržnom centru u blizini kairskog Trga Raba al-Adavia, kada ga je policija zaustavila i tražila da vidi njegova lična dokumenta.

Kada je pokazao američki pasoš, službenici su počeli da ga tuku i zatim su ga pritvorili, preneo je AP.

Pet godina su ga držali u zatvoru pre nego što je optužen.

Godine 2018. u masovnom suđenju 700 optuženih, koje su organizacije za ljudska prava osudile, Kasem je osuđen na 15 godina na osnovu spornog zakona o protestu.

Ubrzo po izricanju presude, Kasem je napisao pismo američkom predsedniku Donaldu Trampu tražeći njegovu pomoć.

"Molim se da imate plan za mene", naveo je Kasem u pismu američkom predsedniku, dodajući da je dijabetičar i da će stupiti u štrajk glađu znajući da možda neće preživeti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pompeo ljut na Egipat zbog smrti američkog državljanina u zatvoru

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jan.2020

Državni sekretar SAD Majk Pompeo danas je "izrazio gnev" prema predesedniku Egipta Abdelu Fatahu El-Sisiju zbog smrti američkog državljanina u egipatskom zatvoru posle dugog štrajka glađu, izjavila je portparolka Stejt departmenta...Pompeo je izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, "besmislene...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.