Pompeo: Vlada Crne Gore da povede dijalog sa SPC o Zakonu

Izvor: B92, 29.Feb.2020, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pompeo: Vlada Crne Gore da povede dijalog sa SPC o Zakonu

Američki državni sekretar Majkl Pompeo poručio je Vladi CG da povede otvoren dijalog sa SPC u Crnoj Gori o Zakonu o slobodi veroispovesti i njegovoj primeni.

Izrazio je zabrinutost zbog "stalnih tenzija i izolovanih slučajeva nasilja", saopštila je danas Mitropolija crnogorsko primorska.

"Ohrabrujemo Vladu Crne Gore da povede otvoren i transparentan dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o Zakonu i njegovoj primeni. Bilo koji napor da se razmotri valjanost imovinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahteva treba u potpunosti da bude u skladu sa crnogorskim zakonom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", poručio je Pompeo u odgovoru arhiepiskopu Elpidoforu, predsedavajućem Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopija sa sedištem u Njujorku.

Zahvaljujući se na pismu koje mu je prethodno poslao vladika Elpidofor, Pompeo ističe da su on i predsednik Tramp čvrsto uvereni da pojedinci bilo gde u svetu imaju neotudjiva prava da mirno i otvoreno praktikuju svoju veru, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Mitropolije.

Pompeo u pismu kaže da je Stejt department pratio razvoj situacije u vezi sa donošenjem novog Zakona o slobodi veroispovesti i da razume da su "neke religijske grupe istakle zabrinutost zbog zakonskih odredbi u vezi sa vlasništvom nad imovinom i pravnim postupkom kroz koji će se suditi o spornom vlasništvu".

"Iako Vlada smatra da je u potpunosti uključila predloge date u mišljenju Venecijanske komisije o Zakonu, oponenti tvrde da crnogorska vlada nije sprovela inkluzivne i detaljne konsultacije sa verskim organizacijama i javnošću, kako je preporučila Komisija. Iako su protesti u Crnoj Gori uglavnom mirni, zabrinuti smo zbog stalnih tenzija i nedavnih izolovanih slučajeva nasilja", napisao je Pompeo, prenosi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.