Izvor: dobrevesti.blog.rs, 09.Dec.2011, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomozimo oboleloj deci od plućnih bolesti i tuberkuloze

BEOGRAD - "Muzika Andjela", u kojoj svira 108 dece iz nižih i srednjih muzičkih škola Srbije, održaće 11. decembra u Pozorištu na Terazijama humanitarni koncert čiji je celokupan prihod namenjen mališanima koji se leče u Bolnici za dečije plućne bolesti i tuberkulozu KBC "Dr Dragiša Mišović Dedinje".

Autor projekta "Muzika Andjela" Violeta Burić je za blog "Kuća dobrih vesti" izjavila da je ovo njihov deveti humanitarni koncert u kome "deca sviraju za decu", pošto su prihodi od ovih muzičkih manifestacija uvek namenjeni oboleloj deci i zdravstvenim ustanovama u kojima se leče.

Pošto smo saznali da je, zaključno sa jučerašnjim danom, na blagajni Pozorišta na Terazijama za ovaj divan humanitarni koncert prodato veoma malo ulaznica, od ukupno 468 sedišta kojima taj teatar raspolaže, pozivamo sve ljude dobre volje, a naročito našu internet zajednicu da kupovinom ulaznica učine prijatnijim  boravak naše dece u toj zdravstvenoj instituciji. Cena ulaznica je 400 dinara ili 350 dinara za kolektivnu posetu. Ako nemate vremena da prisustvujete koncertu, bar kupite kartu i poklonite je nekome.

U susret ovom koncertu, šestoro mladih muzičkih talenata iz "Muzike Andjela" su 25. novembra oduševili svojom muzikom mališane koji se trenutno nalaze na lečenju u Bolnici za dečije plućne bolesti i TBC,  kao i njihove roditelje i učinili im bolničke dane prijatnijim, istakla je Sanja Paunić iz KBC "Dr Dragiša Mišović".

Paunić, koja je šef odseka za kontinuiranu medicinsku edukaciju u tom kliničko-bolničkom centru, ukazala nam je u razgovoru , da se u toj bolnici u Beogradu leče oboleli mališani od tuberkuloze iz cele Srbije (kojih je tu godišnje izmedju 20 i 30), kao i obolela deca od drugih plućnih bolesti, kojima su predstavnici "Muzike Andjela" posle ovog "mini koncerta", uručili više od 50 paketića.

Ove godine se humanitarnom koncertu "Muzike Andjela" pridružio i likovni atelje "Artino" čiji će polaznici, talentovana deca za slikarstvo, priložiti 50-tak svojih radova koji će se na dan koncerta prodavati po simboličnim cenama u holu Pozorišta na Terazijama.

Sav prihod od prodatih slika namenjen je, takodje, dečijoj bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu, odnosno prijatnijem boravku sve dece koja se tamo leče, rekla je za "Kuću dobrih vesti" osnivač ateljea "Artino" i njegov današnji rukovodilac, akademski slikar i magistar grafike Svetlana Vešić Ralević.

Na koncertu će talentovana deca starosti od sedam do 18 godina, od kojih je svako dobitnik i po više muzičkih nagrada, domaćih i medjunarodnih, svirati dela klasične muzike.

Pozorište na Terazijama je besplatno ustupilo salu i sve prateće usluge, uključujući i izradu i prodaju karata na svojoj blagajni za humanitarni koncert "Muzike Andjela", koji počinje u nedelju u 19 časova, rekao je dramaturg Aleksandar Djaja.

On je naglasio da su Pozorište na Terazijama i njegovi zaposleni uvek spremni da svoju salu, kada su joj termini slobodni, ustupi za ovakve humanitarne poduhvate, ukazujuchi da je to najopremljenije muzičko pozorište u Jugoistočnoj Evropi.

Na humanitarnom koncertu "Muzike Andjela" 11. decembra učestvovaće i dečiji hor "Amadeus" iz Kragujevca.

Pomoći za Bolnicu za dečije plućne bolesti i tuberkulozu priključio se i lanac restorana brze hrane "Mek Donalds" (McDonald's Srbija), koji od 1. decembra, pa do kraja ovog meseca, u svim svojim restoranima u Srbiji, u kutijama pored kasa prikuplja dobrovoljne priloge gradjana za što prijatniji boravak dece u toj zdravstvenoj ustanovi, izjavila je Burić.

Do sada su, za osam godina postojanja, članovi «Muzike Andjela» održali osam koncerata i pomogli svojim drugarima iz Doma za nezbrinutu decu kupovinom biohemijskog analajzera, zatim su deci sa Daunovim sindromom obezbedili hranu i sredstva za higijenu za šest meseci, a devojčicama sa Rett sindromom serijom od tri koncerta donirali su specijalna kolica.

U Kragujevcu su, takodje, nastupili za svoje drugare sa oštećenim vidom, u Domu Sindikata u Beogradu, povodom 200. godina Mocarta, svirali su za dečake i devojčice obolele od leukemije i dobili prvu medjunarodnu nagradu za najbolji održan koncert u Evropi u godini Mocarta, dok su u Podgorici svirali za dečju kliniku i za decu sa posebnim potrebama, predočila je Burić.

Nastavak...