Pomozimo Stoletu da ponovo stane na noge

Izvor: Kurir, 29.Jul.2013, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomozimo Stoletu da ponovo stane na noge

Stojan Kolarov (25) iz Novog Sada oboleo je od retke bolesti mukopolisaharidoze, zbog koje su mu vremenom popuštali kosti i mišići, ali posebna operacija u Francuskoj znatno bi mu poboljšala stanje, što je ulilo optimizam ovom mladom čoveku

Stojan Kolarov (25) iz Novog Sada visok je svega 104 centimetra jer je u četvrtoj godini prestao da raste usled retke bolesti - mukopolisaharidoze. Nesrećnom mladiću mišići i kosti su s vremenom sve više popuštali, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pa je u šesnaestoj godini potpuno izgubio mogućnost da stoji na nogama. Zbog toga je završio u invalidskim kolicima i do danas nije u stanju da se samostalno kreće i brine o sebi. Njegovo stanje znatno bi se popravilo ako bi bio operisan na klinici u Parizu. Međutim, komplikovan zahvat košta 25.000 evra, koje njegova porodica nije u stanju da sama obezbedi.

Priča mladog Stojana dirnula je do sada mnoge, zbog čega je putem različitih humanitarnih akcija na njegov račun već stigla određena suma. Ipak, Stojanu nedostaje još novca, a poslednjih pet meseci nije uspeo da prikupi ni dinar. Zato Dr Kurir pokreće akciju za pomoć Stoletu i poziva sve koji su u prilici da odvoje onoliko koliko mogu da bi Stojan konačno stigao do Pariza, gde mu se pruža nada za drugačijim životom.

- Od šesnaeste sam u invalidskim kolicima. Do tada sam bio pokretan i vozio sam bicikl bez pomoćnih točkova. Nakon toga život mi se potpuno promenio i otežao. Da nesreća bude veća, 2003. mi je poginula majka. Ona i otac su bili zajedno u kolima kada su doživeli saobraćajnu nesreću. I otac je bio jako povređen, pa je od tada u invalidskoj penziji, ali za sada uspeva da se stara o meni. I pored teške bolesti, moja psiha je sačuvana, pa sam mogao da se školujem. Prošle godine sam diplomirao veb-dizajn na Visokoj tehničkoj školi u Novom Sadu, a nadam se da ću posle operacije naći zaposlenje u struci - rekao je Stojan.

Prema njegovim rečima, naš apel za pomoć mu je velika nada da će uskoro moći da ode na intervenciju u Francuskoj, koja bi mu sprečila dalje oduzimanje udova i unutrašnjih organa, posebno srca i pluća. Pored toga, fizikalne vežbe pomogle bi mu i da ponovo prohoda.

Stojanov otac Dušan, koji se brine o njemu, kaže da je Stole, i pored teške sudbine, vrlo vedar i optimističan.

- Moj Stole se bori iz sveg srca, a ja mu u svemu tome pomažem. Unajmili smo terapeutkinju koja radi s njim, pa je i to od velike koristi za njegovo stanje. Stoletova velika ljubav je rok muzika. Sluša sve što sam i ja voleo. Kada su Rolingstonsi bili u Srbiji, on je išao na koncert jer je njihov veliki fan. Za njega je to bio specijalan događaj, kako kaže, najlepše iskustvo u životu - istakao je Dušan.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.