Pomor ribe na Paliću

Izvor: RTS, 26.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomor ribe na Paliću

Nedostatak kiseonika u vodi izazvao masovan pomor ribe u Palićkom jezeru. Nesnosan smrad širi se sa jezera, a stalno izranjaju nove uginule ribe. Detaljni uzroci pomora ribe biće poznati posle laboratorijske analize.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine vanrednim inspekcijskim nadzorom ustanovila je da je u ponedeljak u jezeru Palić došlo do uginuća ribe. Pretpostavlja se da je smanjena količina kiseonika u vodi uzrok uginuća srebrnog karasa težine od 20 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do 150 grama, šarana od pola do dva kilograma i drugih sitnijih riba.

Istog dana počelo je sakupljanje uginule ribe i njeno odlaganje na sanitarnoj deponiji Javnog preduzeća Palić - Ludaš.

"Na Paliću je došlo do masovnog uginuća ribe i u poslednja dva dana iz vode je uklonjeno oko dve tone", rekao je za "Politiku" Blagoje Lečić, ihtiolog u Javnom preduzeću "Palić - Ludoš".

"Neverovatno zvuči, ali uginuće ribe je uobičajeno s proleća i nastaje u kombinaciji bioloških i meteoroloških uslova, odnosno jezerska voda je preopterećena mineralnim solima koje izazivaju prekomerni rast jednoćelijskih algi", objasnio je Lečić.

Lečić je rekao da meteorolozi prognoziraju da će tek u sredu nastupiti promena vremena, odnosno kiša sa padom temperature, i tek tada se može očekivati da prestane pomor ribe.

Dr Gabor Mesaroš, biolog iz udruženja za zaštitu baštine "Protego", smatra da je u poslednje tri godine došlo do izuzetnog opterećenja vode Palićkog jezera štetnim organskim i neorganskim solima, što dovodi do ovakvog pomora ribe.

Uginula riba pluta u dužini od nekoliko stotina metara i dubini od tri do četiri metra od obale, i predstavlja tužan i opominjući prizor.

"Najveći problem je što se, iako smo svesni da je jezero preopterećeno solima koje izazivaju bujanje algi, koje opet guše jezero, još uvek nedovoljno čini za njegov spas", rekao je Mesaroš.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.