Pomoć za Vanju

Izvor: RTS, 17.Jan.2010, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć za Vanju

Osamnaestogodišnjoj Vanji Pilipović iz Sonte kod Sombora potrebna je hitna transplantacija srca u inostranstvu. S obzirom na to da se takve operacije u Srbiji ne obavljaju, za operaciju u Austriji potrebno je 100.000 evra.

U Srbiji već deset godina nije urađena nijedna transplantacija srca. Prema podacima Ministarstva zdravlja, od avgusta prošle godine na presađivanje tog organa čeka petoro pacijenata, ali se pretpostavlja da je taj broj šest puta veći.

Oni koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mogu da prikupe novac za intervenciju, ali i prežive dane neizvesnosti i bolova, odlaze u inostranstvo na lečenje. Za one druge, ostaje samo nada.

U Sonti, selu nadomak Sombora, živi Vanja Pilipović. Oni koji je bolje poznaju kažu da je uvek vedra i da voli da priča. Zato ne čudi što kaže da želi da studira srpski jezik i bude profesorka. U martu prošle godine napunila je 18 godina, u julu je morala da potraži pomoć lekara.

"I onda su doktori konstatovali da imam tešku bolest srca, kardio miopatiju diletativu, proširenje leve komore i leve pretkomore, teško mi je, ne mogu da šetam dugo, da idem u školu, pritisak je stalno, radujem se ujutru kad ustanem i ništa me ne boli, ali trnu mi ruke, telo jednostavno traži terapiju", kaže osamnaestogodišnja Vanja.

Kaže da joj je svakim danom sve teže i teže. U sredu dolazi u Beograd na kontrolu, ali i pripremu za transplantaciju srca, koja joj je neophodna.

"Što se tiče nalaza, nije urođeno, nije bakterija, nije virusno, možda je posledica saobraćajne nesreće, niti oni znaju, niti mi znamo, jednostavno desilo se", kaže Vanjin otac Perica Pilipović.

Transplantacija srca ne može da se uradi u Srbiji. Struka to godinama obrazlaže najrazličitijim razlozima, opravdanim ili ne, ali u ovom trenutku za Vanjinu porodicu potpuno nebitnim.

Na lečenje u inostranstvo ne može da se ode ni o trošku Zdravstvenog fonda, jer nema potpisanih ugovora. Vanjina porodica ima mesečne prihode od samo 20.000 dinara. Da im je neophodna pomoć, obavestio nas je Stefan Stojanović iz Medicinske škole u Somboru, iako je Vanju upoznao tek pre nekoliko dana.

"Pošto je Vanji neophodna pomoć, i nemamo baš puno vremena za to, mislio sam da bi najbolji način bio da ljudi vide i da pomognu, ko koliko može", kaže Stefan Stojanović.

I drugovi iz odeljenja IV/4 kažu da im Vanja nedostaje, da će joj pomoći da završi razred, a da će u maju, svi zajedno ići na proslavu mature.

"Prikupljali smo pare na Trgu, mi kao razred, prikupljala je Gimnazija, imamo grupu na Fejsbuku gde smo ostavili broj tekućeg računa, gde svi koji žele mogu da uplate novac", kaže školska drugarica Jelena Radić.

"Slali smo i nastavićemo u toku iduće nedelje slanje mejlova preduzećima kako bismo pomogli našoj drugarici", kaže Mila Radenović.

Za sada je prikupljeno 340.000 dinara, 1.400 evra, 500 kanadskih dolara. Da bi Vanja mogla da bude stavljena na listu čekanja i ode u Austriju na operaciju neophodno je skoro 10 miliona dinara, ili 100.000 evra.

Ukoliko želite da pomognete

Broj dinarskog računa u NLB banci je 310-0210100336655-83 

U istoj banci otvoren je i devizni račun 02-315-0031209.4

SWIFT:CONARS22- Acc No.USD 3582023703001

IBAN-International bank account number/ RS35310023150031209436

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.