Pomoć samo za medije u regionu

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jul.2010, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć samo za medije u regionu

Prošlonedeljna konferencija posvećena srpskim medijima u regionu i dijaspori okupila je u Beogradu novinare i urednike kojima je ovo bila prilika da u razgovoru sa nadležnima u Vladi Srbije potraže odgovore na brojna pitanja koja ih muče.

Između ostalih, i zašto od matice tako teško dobijaju novac za svoje medijske projekte. U razgovoru za "Vesti" pomoćnik ministra kulture zadužena za medije Nataša Vučković-Lesendrić, kojoj su pitanja i najčešće bila upućena, odbacuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << optužbe da će zahtevni kriterijumi konkursa koje je raspisalo Ministarstvo dovesti do gašenja nekih od medija, poput Srpskih narodnih novina, jedinog srpskog lista u Mađarskoj.

Da li su kriterijumi konkursa zaista prestrogi?

Da li u Ministarstvu razmišljate o izmeni zakona kako bi se, na primer, visokim porezima stalo u kraj primitivizmu i vulgarnostima takozvanih rijaliti šou-programa?

- Ako se vaše pitanje odnosi na dodatno oporezivanje šunda o tome dosad nije bilo polemike, mada vaš predlog zvuči interesantno.

- Mislim da su to apsolutno neosnovane primedbe. Uslovi konkursa su kristalno jasni. Novac se može dodeljivati isključivo pravnim licima, a njegova potrošnja mora adekvatno da se opravda. Veoma često stižu projekti koji nisu dovoljno kvalitetni. Nerealno je očekivati da neko ko nije u mogućnosti da definiše plan svojih aktivnosti i precizira koliko sredstava je za to potrebno, dobije projekat.

Vaše Ministarstvo zapravo finansijski pomaže samo medije iz regiona?

- Da, sektor medija Ministarstva kulture sufinansira isključivo projekte kvalitetnih medijskih sadržaja Srba u regionu.

Zbog loših projekata ponovili ste konkurs, do kada je on otvoren i šta savetujete kandidatima?

Jeste li zadovoljni programom RTS-a i ponovnim izborom Aleksandra Tijanića za generalnog direktora?

- Da, mada smatram da javni servis sigurno može da ponudi i više u skladu sa preporukama Saveta Evrope koji su u vezi sa ulogom javnog servisa u demokratskom društvu.

- Konkurs je otvoren do 30. jula. Najveću pažnju trebalo bi da posvete pisanju projektnog predloga. Ukoliko im projekat bude odobren obavezni su da pravdaju utrošak sredstava do poslednjeg dinara verodostojnom knjigovodstvenom dokumentacijom.

Da li bi zarada trebalo i da li može da bude kriterijum za dijasporske medije ako je glavni cilj države da sačuva srpski kulturni i nacionalni identitet?

- Naivno je očekivati da se pojedini projekti mogu finansirati u nedogled. Ministarstvo može da pomaže one projekte koji imaju ekonomsku opravdanost. Suština svakog projekta, pa tako i projekata srpskih medija iz regiona, jeste da bude ekonomski održiv. Srbija će, svakako, učiniti najviše što može u okviru svojih finansijskih mogućnosti, ali i oni čije projekte sufinansiramo trebalo bi maksimalno da se angažuju kako bi kvalitetnom ponudom medijskih sadržaja obezbedili dodatna sredstva za svoje poslovanje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.