Pomoć mladima na platformi Sve je ok (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2021, 14:02

Pomoć mladima na platformi "Sve je ok" (AUDIO)

Prema podacima Unicefovog istraživanja o uticaju pandemije na porodice u Srbiji, 17 procenata dece i mladih imalo je pogoršano mentalno zdravlje.

Najnegativniji uticaj bio je na adolescente uzrasta od 13 do 17 godina iz porodica sa nižim socio – ekonomskim statusom. Čak 44 odsto mladih je prijavilo teškoće sa koncentracijom, a najćešći problem o kojem su njihovi roditelji govorili bila je razdražljivost adolescenata.

Da bi deci i mladima pružili podršku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od novembra je aktivna internet platforma nazvana „Sve je ok“ na kojoj mladi mogu da dobiju odgovore na razna pitanja: kako da izađu na kraj sa stresom, kako dalje ako su izgubili blisku osobu, kako sa usamljenošću, kako do samopouzdanja; zatim o odnosima, kako u romantičnim vezama, kako da poboljšaju komunikaciju sa roditeljima, poručuje rukovoditeljka programa za razvoj adolescenata i mladih u Unicefu u Srbiji Stanislava Vučković.

Dodaje da nije sve tako crno, jer osim što je adolescencija veoma izazovna, uz otvoren razgovor mentalno zdravlje mlade osobe može biti očuvano.

Adolescencija je period u kojem se najbrže razvijamo i sučavamo sa raznim teškoćama. Neretko, roditelji odnosno odrasli, zbog brzog tempa rada i života, ne uočavaju znake koje ukazuju na poremećeno mentalno zdravlje mladih. Šta je to što nam promiče, a od izuzetnog je značaja za pravilan razvoj?

Kako sačuvati mentalno zdravlje i koje poruke bi trebalo da šaljemo mladima kako bi izrasli u mentalno zdravu i stabilnu odraslu osobu?

Mladi se retko obraćaju za pomoć stručnim licima, tvrdi naša sagovornica Stanislava Vučković iz Unicefa u Srbiji koja se bavi programom za razvoj adolescenata i mladih. To su pokazali i nedavno objavljeni rezultati U "Report anketi" iz aprila 2021. godine.

Četvrtina mladih širom sveta bori se sa nekim problemom u vezi sa mentalnim zdravljem, a još je više onih koji svakodnevno nailaze na brojne izazove koji do tih problema mogu da dovedu.

Najvažniji korak u očuvanju mentalnog zdravlja su otvoren razgovor i podrška.

Zato je nova platforma svejeok.rs prava adresa za mlade gde mogu da dobiju korisne informacije o problemima sa kojima se susreću. Takođe platforma je ujedno korisna za i roditelje, nastavnike, socijalne radnike.

Internet stranicu svejeok.rs podržao je Unicef u Srbiji u saradnji sa OPENS-om, NALED-om i stručnjacima iz Instituta za mentalno zdravlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.