Pomoć medijima za krizna vremena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć medijima za krizna vremena

BEOGRAD - Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da će novac iz interventih mera za pomoć medijima u uslovima ekonomske krize biti dodeljen "prema socijalnoj odgovornosti medija, a ne kao pomoć preduzećima".

Bradić je u "Dnevniku" RTS-a objasnio da to znači da "oni mediji koji rade na kvalitetnom informisanju, u interesu građana, koji rade na interesu razvoja demokratije i društva, da će oni dobiti podršku".

"Radna grupa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja će biti formirana od predstavnika medijske industrije, Ministarstva kulture i novinskih udruženja daće predlog kako i kome će biti dodeljena ova pomoć", rekao je ministar kulture.

Bradić je kazao da će u narednom paketu biti mere koje su već sada jasne - predlozi za kredite Evropske investicione banke, objasnivši da je Vlada Srbije obezbedila 250 miliona evra kredita EIB za pomoć malim i srednjim preduzećima.

Povoljne kamate

Ministar kulture je naveo da ovaj novac može biti iskorišćen i za podršku medijima pod veoma povoljnim kamatama, navodeći da su mnoge medijske kuće ulagale u razvoj i opremu a da je sadašnji pad tiraža i oglašavanja ugrozio njihovu egzistenciju.

Prema Bradićevim rečima, važno je da se uredi etar, da se ukinu emiteri koji nemaju dozvolu i koji rade kao pirati, ali i drugim merama da se ova oblast zaštiti jer je direktno ugrožena efektima krize.

Bradić je najavio da će predstavnici ministarstva sutra otputovati na Kosovo i Metohiju, gde će prisustvovati svečanosti Univerziteta u Zvečanu, posetiće Gračanicu, manastire Pećku patrijaršiju i Dečane.

On je naglasio da nam je sada veoma važna briga o kulturnom nasleđu, prezentaciji i međunarodnom pravu u ovoj oblasti.

Paket mera za pomoć medijima

Vlada Srbije utvrdila je juče paket mera za pomoć medijima u uslovima ekonomske krize.

Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da paket mera za pomoć medijima, između ostalog, predviđa smanjenje naknade koje emiteri plaćaju Republičkoj radiodifuznoj agenciji i RATEL.

Smanjenje naknade za nacionalne emitere biće oko pet odsto, a za lokalne od 20 do 50 odsto, objasnio je ministar Bradić i najavio sufinansiranje informativnih programa medijskih kuća sa 60 miliona dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.