Pomoć malim i srednjim preduzećima

Izvor: RTS, 09.Mar.2013, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć malim i srednjim preduzećima

Ministarstvo finansija i privrede najavilo za set mera pomoći malim i srednjim preduzećima. Mere se sastoje iz bespovratnih sredstava za nabavku opreme, povoljnijih kredita i većih mogućnosti za paušalno plaćanje poreza. Najavljena i odlučnija borba protiv sivog tržišta.

Od aprila mala i srednja preduzeća mogu da očekuju bespovratna sredstva za nabavku opreme, povoljnije kredite i veće mogućnosti za paušalno plaćanje poreza. Najavljena je i borba protiv nelojalne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konkurencije i sivog tržišta u kojoj će ključnu ulogu imati poreska uprava.

Država će četvrtinu predviđenog novca bespovratno dati za nabavku opreme. Firme će učestvovati sa pet odsto, dok će ostatak sredstava morati da obezbede kreditima od banaka.

Vlasnica firme "Stanojević" iz Valjeva Ljiljana Stanojević kaže da je tih 25 odsto za investiranje u novu opremu odlična stvar.

"Ono što je nama goruće, što nam predstavlja problem je što niko od nas ne može da razmišlja o investicijama, bez naplate potraživanja iz prethodnog perioda", kaže Stanojević.

Za dve decenije privatnog rada u metalskom sektoru, na naplatu isporuke, Ljiljana Stanojević nikada nije čekala pet godina, kao sada. Oni koji bi da uzmu kredite, smatraju da je najavljeni fond za te namene mali.

Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća kaže da milion evra za 220.000 preduzetnika, nažalost znači četiri evra pomoći po preduzetniku. "Ne verujem da takav fond može da doprinese poboljšanju stanja", kaže Knežević.

Nelojalna konkurencija proizvoda iz sive zone nerešiv je problem onima koji posluju u skladu sa zakonom. Zbog toga, resorni ministar najavljuje da će, prvi put, obaveza Poreske uprave biti i kontola neregistrovanih firmi.

"Poreska uprava krenula je već da kontroliše iako se možda se to ne vidi i ne čuje. Možda neko očekuje da ćemo se pojaviti na terenu, izaći na ulicu i reći da mi sada tražimo te ljude", kaže direktor Poreske uprave Ivan Simić.

Cenzus za paušalno plaćanje poreza biće dupliran, a na zahtev preduzetnika, najavljeno je donošenje dugoročne strategije izvoza ali i uvoza.

"Mi ćemo zajedno sa upravom carina i naučnim institucijama videti šta Srbija sve uvozi i šta bi mogla sama da proizvodi i uraditi mere podsticaja za domaće preduzetnike kako bi preuzeli proizvodnju dela robe koje možemo sami da proizvodimo", najavio je ministar finasija i privrede Mlađan Dinkić.

U 300.000 malih i srednjih preduzeća radi više od polovine zaposlenih u Srbiji. Kriza je najteže pogodila taj sektor. Ipak, četvrtina naplaćenog PDV-a u budžet stiže baš iz takvih firmi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.