Pominje Prizrensku ligu i poručuje velika Albanija

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 13:04

Pominje "Prizrensku ligu" i poručuje "velika Albanija"

Sve češćim pominjanjem Prizrenske lige, Kurti poručuje da je cilj stvaranje "velike Albanije" smatra istoričar Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost.

"Prizrenska liga je velikoalbanska nacionalna organizacija, koja se borila za ostvarenje ideje stvaranja 'velike Albanije' ili kako to kažu Albanci 'prirodne Albanije i ujedinjene Albanije'", izjavio je Graovac za "Politiku".

Prema mišljenju predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Drecuna, kosovski premijer Aljbin Kurti je velikoalbanski separatista i njegovi pozivi na nacionalno jedinstvo Albanaca nisu niti novi niti neočekivani.

"Ne znam kako bi Zapad bilo šta činio protiv toga kada su oni proglasili tu nezavisnost Kosova, kada su nas tako zločinački bombardovali da bi omogućili sve to. Ne vidim da bi Zapad uopšte imao interes da bilo šta sprečava. Da žele da spreče stvaranje 'velike Albanije', odustali bi od ideje stvaranja takozvane države Kosovo", ističe Drecun.

Dodaje i da u slučaju da tzv. Kosovo postane članica UN, niko ne bi mogao da ih spreči da organizuju referendum o ujedinjenju tzv. Kosova i Albanije.

"Onog trenutka kada bi Kosovo postalo članica UN, bile bi otklonjene sve formalnopravne prepreke da se to desi. Sada imaju tzv. ustav, i to nije moguće, ali sa članstvom u UN oni bi svakako menjali taj ustav i sigurno bi omogućili referendumsko izjašnjavanje, dakle, Zapad je apsolutno neiskren kada govori o tome da ne bi došlo do ujedinjenja 'Kosova' i Albanije, jer to niko ne bi mogao da spreči kada bi 'Kosovo' u punom smislu te reči bilo država", podvlači Drecun za "Politiku".

Oni koji rade na kosovskoj državnosti rade na ujedinjenju "Kosova" i Albanije, i Albanci u Tirani i na KiM i u regionu to više ne kriju, otvoreno govore o tome, dodaje on.

"Jednostrano proglašena nezavisnost Kosova je najvažnija karika u realizaciji tog projekta i svakako da bi sticanje punog međunarodnog kapaciteta te lažne države bio najvažniji korak za stvaranje te 'velike Albanije', odnosno dovršavanja projekta Prizrenske lige. I to je zajednička ideja i Tirane i Prištine i svih albanskih političkih faktora u balkanskim zemljama", jasan je predsednika Odbora za KiM u Skupštini Srbije.

Srđan Graovac pak zaključuje da Kurtijeve izjave nisu upućene SAD već Albancima, kao i to da on ima pretenzije ne samo na teritoriju Srbije nego i prema Grčkoj, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, te da je nezavisno "Kosovo" samo etapa ka stvaranju "velike Albanije", prenosi Raša tudej Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.