Pometnja: Da li K. K. nastavlja školovanje? Sukob Saveta roditelja i porodica ubijene dece VIDEO

Izvor: B92, 21.Avg.2023, 21:17

Pometnja: Da li K. K. nastavlja školovanje? Sukob Saveta roditelja i porodica ubijene dece VIDEO

Beograd -- Ponovo pometnja u OŠ "Vladislav Ribnikar" i nejasnoće oko dalje sudbine dečaka koji je ubio devetoro učenika i čuvara.

Od toga da je izbačen iz škole do toga da će dobiti jedinicu iz vladanja, sve u jednom danu.

K. K. je izbačen iz škole.To su čitav dan prenosili svi mediji. Ali, onda se oglasila ministarka i potpuno zbunila javnost.Ona tvrdi da nije moguće da nastavničko veće izbaci K. K.

"Nastavničko veće može da izrekne disciplinsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meru i ta mera može biti ukor nastavničkog veća, a to praktično znači negativnu jedinicu iz vladanja", rekla je Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete.

Ali pošto je osnovno obrazovanje obavezno, izgleda da će mu biti omogućena neka vrsta školovanja u OŠ "Dr Dragan Hercog" koja je namenjena za takve slučajeve. Iz "Ribnikara" je ispisana njegova rođena sestra koja je u momentu kada je njen brat počnio masakr bila četvrti razred.

Ne znamo šta o tome misle roditelji ubijene dece koji su, podsetimo, nedavno tužili i dečaka ubicu i njegove roditelje za pretrpljeni strah i bol kroz koji prolaze. Tužili su i samu školu koja se, uzgred, ne oglašava od 3. maja. Ni traga ni glasa od tadašnje direktorke Snežane Knežević, a ništa drugačije ophođenje nema ni njena zamena - vršilac dužnosti direktora Anđela Petrović koja se nije oglašavala otkad je na toj funkciji - od jula meseca iako su sve oči uprte u "Ribnikar", posebno sada, deset dana pred početak nastave.

Svakodnevno se pojavljuju nova pitanja, a odgovore nemamo ni na stara. U medijima čitamo o sukobu Saveta roditelja i porodica ubijene dece zbog pisma koje je savet uputio predsedniku Srbije u kome se protivi da se polovina škole pretvori u memorijalni centar, što roditelji ubijenih smatraju sramotnim.

U pismu Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" predsedniku Srbije navodi se:

"Prinuđeni smo da Vas obavestimo da su do nas poslednjih nekoliko dana stigle najblaže rečeno šokantne informacije koje nas navode na zaključak da je država odlučila da trajno odstrani više od polovine prostorija naše škole, odnosno kompletan deo škole u kojima se odvija nastava starijih razreda, a što je u potpunoj suprotnosti sa našim dogovorom da se centar ograniči na kabinet za istoriju i eventualno deo hodnika tj. ulaznog hola. Potpuno nam je neprihvatljivo da više od polovine školskog prostora bude odstranjeno i pripojeno tom centru."

Usledila je i reakcija u pismu roditelja ubijene dece OŠ "Vladislav Ribnikar":

"Stav Saveta roditelja da se memorijalni centar "ograniči na kabinet za istoriju i eventualno deo hodnika" ukazuje na potpuno odsustvo spoznaje šta se desilo 3. maja u školi. Smatramo da te rečenice oslikavaju ceo svemir odsustva empatije i moralno posrnuće onih koji su ih ispisale. Verujemo da ste svesni da od 3. maja OŠ "Vladislav Ribnikar” više nije i neće biti sigurno mesto za svu decu."

Porodice ubijenih pitaju i zašto niko od njih nije pozvan na sastanke koje je Savet imao sa predstavnicima države. Nije jasno da li Savet roditelja uopšte komunicira sa roditeljima ubijene dece. Škola se nije izjasnila ni da li je ranije bilo problema sa dečakom ubicom, već sve informacije koje imamo su tumačenja i nagađanja u javnosti.

Gotovo četiri meseca nakon tragedije, otac dečaka je i dalje u pritvoru. Zabranjeno mu je da raspolaže i otuđuje imovinu. Istu zabranu ima i majka dečaka i tu odluku je potvrdio i Apelacioni sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.