Pomen žrtvama u Skelanama

Izvor: RTS, 16.Jan.2011, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomen žrtvama u Skelanama

U Skelanima kod Srebrenice, obeleženo 18 godina od stradanja 69 srpskih civila i boraca, koje su muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, ubile 1993. godine. Na spomen obeležje vence položile delegacije Republike Srpske i udruženja boraca.

Pomen srpskim civilima i borcima, koje su muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića, mučile i ubile 16. januara 1993. godine u Skelanama, održan je u tom mestu.

Parastos i pomen stradalim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbima služilo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, dok su delegacije RS, Vlade, Skupštine i udruženja boračkih organizacija položile vence na spomen obeležje.

Obeležavanju je, u ime predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, prisustvovao je njegov savetnik Miladin Dragičević.

Snage pod komandom Nasera Orića su u Skelanima i okolnim srpskim selima ubile 69 Srba, 165 ih je ranjeno, 30 zarobljeno, a četvoro se još vode kao nestali. Napad jedinica pod njegovom komandom počeo je, prema svedočenjima, u zoru 16. januara 1993. godine na rubna područja Skelana.

Srpsko stanovništvo je, tražeći spas, bežalo prema mostu koji spaja Skelane sa Bajinom Baštom u Srbiji, koji je bio pod stalnom mitraljeskom i snajperskom paljbom. Veliki broj ljudi je ranjen i ubijen na mostu i u njegovoj blizini, dok su neki pogođeni kada su pokušavali da preplivaju reku Drinu.

Od 30 zarobljenih Srba polovina nije preživela torturu u bošnjačkom zatvoru i logoru u Srebrenici, a sudbina 10 osoba i dalje je nepoznata. Srpska sela oko Skelana, muslimanske snage su razorile i popalile tokom rata.

Zločinci nekažnjeni

Za ove i druge ratne zločine na području Podrinja niko još uvek nije odgovarao, iako su zločini počinjeni nad Srbima dokumentovani i predati nadležnim pravosudnim organima na procesuiranje.

Ni Orić, koji je uhapšen po nalogu Haškog tribunala, nije odgovarao za ratne zločine počinjene tokom rata nad srpskim civilima na području Podrinja.

Orića je Haški tribunal 2006. godine osudio na dve godine zatvora, jer nije sprečio ubistvo pet bosanskih Srba, kao ni maltretiranje 11 zatvorenika, u periodu od 1992. do 1993. godine, a na osnovu komandne odgovornosti. Orić je, istovremeno, oslobođen optužbi za uništavanje civilnih objekata.

Međutim, žalbeno veće Haškog tribunala je 3. jula 2008. godine oslobodilo je Orića svih optužbi podnetih protiv njega, pošto nije dokazana njegova krivica za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.