Pomama za električnim automobilima raste

Izvor: Mondo, 04.Jul.2019, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomama za električnim automobilima raste

Skoro polovina svih novih automobila prodatih u Norveškoj u prvoj polovini ove godine bilo je na električni pogon.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Norveška je ubedljivo prva u svetu po broju prodatih električnih vozila. Skoro polovina (tačno 48,4 odsto) svih novih automobila prodatih u prvoj polovini ove godine bilo je na električni pogon.

Tokom 2018. njihov udeo je bio nešto ispod trećine, pokazuju podaci Norveškog saobraćajnog saveza.

Plan >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ove severnoevropske države je da do polovine naredne decenije okonča prodaju dizelaša i benzinaca. Zbog toga su kupci električnih automobila oslobađeni obaveze plaćanja velikih poreza, a tu su i dodatne pogodnosti, poput popusta pri plaćanju putarina i korišćenja "žute trake".

U Norveškoj su najpopularniji potpuno električni modeli Tesle, Nisana, Hjundaija i BMW-a.

Ubedljivo je najpopularniji Teslin model 3. U junu je prodato 3.760 Teslinih automobila, a njihov udeo u ukupnoj prodaji je neverovatnih 24,5 odsto.

Istovremeno, brendovi koji u ponudi nemaju električna vozila, poput Forda i Mercedes-Benca, beleže pad prodaje.

Ovaj trend će se svakako nastaviti, a biće zanimljivo videti kako će se mnogi novi električni modeli, poput Opel Korse-e, VW-a ID.3 i Honde e prodavati naredne godine.

Međunarodna agencija za energiju navodi da je udeo Norveške u globalnoj prodaji električnih automobila još 2017. godine iznosio 39 odsto.

Na drugom mestu je bio Island sa 12 odsto, a na trećem Švedska sa šest odsto.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.