Pomak u sapasavanju rudara

Izvor: RTS, 18.Sep.2010, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomak u sapasavanju rudara

Do 33 čileanska rudara, koji su zarobljeni od 5. avgusta, probušena je rupa širine 30 centimetara, koju sada treba proširiti da bi spasioci mogli da izvuku rudare.

Dobre vesti za 33 rudara koji su od 5. avgusta zarobljeni ispod zemlje na dubini od 700 metara. Specijalna sonda došla je do prostora u kome su smešteni i probušena je rupa širine 30 centimetara. Nju sada treba proširiti na oko 70 centimetara, da bi spasioci mogli da izvuku rudare.

Rudari su, posle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << urušavanja glavnog ulaznog tunela u rudniku bakra i zlata San Hose na severu Čilea, ostali zatrpani na oko 700 metara ispod površine zemlje, a spasioci se nadaju da će ih izvući do početka novembra.

Ranije su probušene tri manje rupe, kroz koje su rudarima dostavljane hrana, voda i medicinske potrepštine.

Guvernerka regije Atakama Ksimena Matas potvrdila je da je sonda T-130 došla do pećine u kojoj se nalaze Čileanci.

Čile danas slavi 200 godina nezavisnosti, a očekuje se da će rudari i njihove porodice podići čileansku zastavu i pevati nacionalnu himnu, naveo je Bi-Bi-Si.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.