Položeni venci na mestu pogibije troje kineskih novinara

Izvor: Večernje novosti, 07.Maj.2017, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položeni venci na mestu pogibije troje kineskih novinara

Predstavnici Ambasade Kine, grada Beograda, Ministarstva za rad i Ministarstva kulture i informisanja, kao i Udruženja novinara Srbije položili su danas vence na mestu gde je u bombardovanju kineske ambasade 1999. godine poginulo troje kineskih novinara Predstavnici Ambasade Kine, grada Beograda, Ministarstva za rad i Ministarstva kulture i informisanja, kao i Udruženja novinara Srbije položili su danas vence na mestu gde je u bombardovanju kineske ambasade 1999. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << poginulo troje kineskih novinara. Vence su položili ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Nino Brajović i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković. Takođe, vence su položili i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović. Kineski ambasador kazao je da su svi članovi ambasade došli da odaju počast žrtvama koje su poginule za vreme bombardovanja, podsetivši da je na mestu njihove pogibije bio i kineski predsednik Si Ðinping tokom posete Srbiji. "Na spomen ploči i piše: "U spomen žrtvama, u ime mira", i mi ne širimo mržnju, već poštujemo činjenicu da ne zaboravljamo istoriju. I hoćemo da učinimo sve da sačuvamo mir, što je na korist i u interesu celog sveta", rekao je Li novinarima. Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Nino Brajović poručio je da nismo i nikada nećemo zaboraviti stradanja kineskih prijatelja i kolega novinara. "Njihova žrtva je u temeljima saradnje koju razvijamo i u oblasti kulture i celokupne saradnje koju razvijamo u interesu i na dobrobit spskog i kineskog naroda", rekao je Brajović. Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović podsetila je da to udruženje svake godine odaje počast poginulim kineskim kolegama i dodala da žrtve nisu bile uzaludne i da ih nećemo zaboraviti. "Mi mislimo da su oni ovde stradali zato što je Kina bila naš prijatrelj, ali to prijateljstvo srpskog i kineskog naroda se učvrstilo u međuvremenu i to je dobra poruka koju šaljemo sa ovog mesta svake godine", rekla je Smajlović. U napadu NATO-a, 7. maja 1999. godine, u 23:45 sati, u zgradi kineske ambasade na Novom Beogradu, poginuli su dopisnici lista "Guang Ming Žibao" Sin Sing i Ði Ðing i novinar agencije Sinhua Šao Junhuan, a u bombardovanju ambasade je teško povređena 21 osoba.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Venci za kineske novinare poginule u NATO bombardovanju

Izvor: N1 televizija, 07.Maj.2017

Ambasador Kine Li Mančang, predstavnici Vlade Srbije, grada Beograda i Udruženja novinara Srbije su u Beogradu položili vence na mestu gde je pre 18 godina u bombardovanju kineske ambasade poginulo troje kineskih novinara...Kineski ambasador Li Mančang rekao je novinarima da su došli da odaju poštu...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.