Polovina zarade za budžet

Izvor: Danas, 07.Okt.2015, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polovina zarade za budžet

Požarevac - Javno komunalno preduzeće "Parking servis" polako privodi kraju još jednu poslovnu godinu, za koju se nadaju da će biti još uspešnija nego prethodna. To je danas jedino javno preduzeće u gradu koje je finansijski potpuno samostalno i osnivaču donosi neto zaradu.

- Tokom 2014. ostvarena je neto dobit od oko 3.987.000 dinara, od čega se polovina, što je skoro dva miliona, uplaćuje u budžet grada. Finansijska sredstva za sve naše investicije obezbeđujemo isključivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << iz sopstvenih prihoda, dok iz gradskog budžeta nije iskorišćen nijedan dinar, rekla je Verica Savić, direktorka "Parking servisa".

Da bi se poboljšala efikasnost kontrole ulične naplate parkiranja, u ovoj godini nabavljeni su PDA uređaji i termalni štampači. Takođe, kupljeni su i najsavremeniji uređaji sa ugrađenim GPS sistemom. Tokom juna obavljeno je obeležavanje horizontalne signalizacije hladnom plastikom i putarskom bojom. Ovom bojom obeležena su i sva mesta na uličnim parkiralištima u prvoj i drugoj zoni, a hladnom plastikom su obeležena i mesta na tri od četiri zatvorena parkinga. Radovi na obeležavanju hladnom plastikom okončaće se nakon presvlačenja površinskog asfaltnog sloja na zatvorenom parkingu u Ulici Jovana Šerbanovića.

- Planiramo opremanje tri parking kućice na zatvorenim parkinzima, što je neophodno jer je period eksploatacije postojeće opreme pri kraju. Trenutno se koristi oprema stara više od 10 godina, pa će se izvršiti zamena kompletnih sistema za naplatu novim na parkinzima u ulicama Jovana Šerbanovića, Takovskoj i Drinskoj. Svi planirani radovi završiće se do kraja ove godine, najavila je Savićeva.

Dugoročni planovi preduzeća usmereni su i na izgradnju garaže za parkiranje na parkingu u Ulici Moše Pijade. Međutim, kako su troškovi izgradnje, studijom o opravdanosti ulaganja procenjeni na oko 80 miliona dinara, a ukupni godišnji prihod "Parking servisa" je oko 60 miliona, nije moguće realizovati ovu investiciju bez pomoći osnivača.

Verica Savić dužnost direktorke preuzela je 30. aprila 2013. godine. Na taj datum poslove poverene od strane osnivača preduzeće je obavljalo sa 47 zaposlenih, a taj broj je u međuvremenu smanjen na 44.

- U avgustu ove godine prosečna neto zarada zaposlenih iznosila je 37.292 dinara, što je 7.338 dinara manje od prosečne avgustovske zarade u Srbiji - rekla je direktorka i dodala da je njena neto zarada u avgustu iznosila 74.212 dinara.

U trenutku preuzimanja dužnosti Savićeva je zatekla dugovanja veća od 2.000.000 dinara, a danas preduzeće sve obaveze izmiruje u roku od sedam dana od dana prijema računa. Zbog nasleđene teške finansijske situacije, u 2013. godini nije bilo nikakvih mogućnosti da se ulaže u razvoj poslovnih kapaciteta, već je morala da se sprovede hitna finansijska konsolidacija smanjenjem svih troškova poslovanja na minimum. Vrednim i odgovornim radom svih zaposlenih, danas je "Parking servis" primer solventnog i uspešnog javnog preduzeća.

Prekršajni sud

Od 1. juna 2013. godine, Odlukom o lokalnim komunalnim taksama Skupštine grada Požarevca, svi prihodi od naplate parkinga predstavljaju javni prihod grada i naplaćuju se kao lokalna komunalna taksa. Ovako naplaćeni prihod zatim se transferiše preduzeću po osnovu izdatih računa za obavljene specijalizovane usluge naplate takse za parkiranje. Neplaćanje započetog parkiranja, odredbama ove odluke i Odluke o javnim parkiralištima, definiše se kao prekršaj, što nesavesne korisnike dovodi u situaciju da zbog izbegavanja plaćanja parkiranja odgovaraju pred Prekršajnim sudom.

Istorijat

JKP "Parking servis" osnovala je Skupština grada Požarevca sa ciljem obavljanja komunalne delatnosti upravljanja javnim parkiralištima, koja obuhvata stvaranje i održavanje uslova za korišćenje javnih saobraćajnih površina i posebnih prostora određenih za parkiranje motornih vozila, kao i uklanjanje i premeštanje nepropisno parkiranih vozila. Preduzeće je sa samostalnim radom počelo 1. avgusta 2006. godine, dok je pre toga delatnost upravljanja javnim parkiralištima bila obavljana u okviru JP "Direkcija za izgradnju opštine Požarevac".

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.