Izvor: B92, 19.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polovina prometa usmerena na EU

Beograd -- Spoljnotrgovinska razmena Srbije u prvih 11 meseci 2008. bila je 31,6 milijardi dolara i predstavlja rast od 28,4 odsto u odnosu na isti period 2007, piše Danas

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, izvoz je premašio 10,2 milijarde dolara (povećanje od 28 odsto u odnosu na ostvarenje u 2007. godini), dok je vrednost uvoza veća od 21,4 milijarde dolara, pa je spoljnotrgovinski deficit Srbije dostigao iznos od 11,1 milijardu dolara, što je povećanje od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 29,2 odsto u odnosu na isti period 2007. godine.

Komentarišući kretanja u spoljnotrgovinskom prometu Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, ukazuje na dominantnu poziciju zemalja Evropske unije koje u ukupnoj razmeni Srbije sa svetom učestvuju sa 16,9 milijardi dolara, što je polovina, odnosno 53,6 odsto vrednosti ukupnog spoljnotrgovinskog prometa.

"Sa tim zemljama Srbija registruje i najveći spoljnotrgovinski deficit (oko 5,7 milijardi dolara), što je za 24,9 odsto više nego u prvih jedanaest meseci 2007. godine. Drugim rečima, udeo zemalja EU u ukupnom negativnom spoljnotrgovinskom saldu Srbije dostigao je 51,9 odsto", rekao je Đogović.

"Srpski privrednici upućeni su na saradnju sa zemljama EU jer je procenjeno da će to dati dodatni impuls razvoju domaćih privrednih potencijala. Druga je priča što ne koristimo u dovoljnoj meri tehnologiju i opremu razvijenih zemalja i akcenat stavljamo na uvoz robe široke potrošnje, pospešujući tako proizvodnju u EU", kaže Đogović.

On podseća da razmena sa ostalim evropskim zemljama (zemlje regiona i Rusija) čini trećinu vrednosti ukupne robne razmene Srbije, dok je njihov udeo u deficitu 1,9 milijardi dolara, odnosno 17,4 odsto.

On, takođe, ističe da nivo razmene sa zemljama Azije iznosi skromnih 9,3 odsto i to zahvaljujući prvenstveno robnoj razmeni sa Kinom. Sa ostalim azijskim zemljama evidentiran je spoljnotrgovinski deficit od 2,5 milijardi dolara, što je 22,6 odsto ukupnog deficita sa svetom.

"Interesantno je da je sa 0,2 miliona dolara, koliko je u prvih jedanaest meseci 2007. godine iznosio robni deficit srpske privrede sa zemljama severne Afrike, skočio na čak 184,5 miliona dolara u istom periodu lane. Očigledno je da su nekadašnji tradicionalni spoljnotrgovinski partneri Srbije potisnuti u drugi plan, jer kreatori ekonomske politike promovišu ekonomsku saradnju sa Evropskom unijom, olako se odričući saradnje sa drugim geografskim područjima", kaže Đogović.

On dodaje da potpuno oslanjanje na tržište Evropske unije u vreme svetske ekonomske krize dovodi domaće preduzetnike u nezavidan položaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.