Polovina primanja za osnovne potrebe

Izvor: RTS, 16.Jan.2011, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polovina primanja za osnovne potrebe

Prosečno domaćinstvo u Srbiji, više od polovine mesečnih prihoda troši na osnovne životne potrebe - hranu, stanovanje, komunalije. Građani Srbije iz kućnog budžeta radije izdvajaju za alkohol i duvan, nego za zdravstvo i obrazovanje.

Samo za osnovne potrebe prosečan građanin u Srbiji mora da izdvoji više od 56 odsto ukupnih prihoda. Iz Instituta za tržišno istraživanje upozoravaju da je reč o dubokoj recesiji društva u kojem se broj siromašnih svakodnevno povećava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Sa tako malo novca, mesec je, kažu ljudi, moguće izgurati uz dobru kalkulaciju i kupovinu samo preko potrebnih stvari.

Neki građani kažu da se ne zadužuju, već troše koliko imaju. Penzioneri kažu da penzija nije dovoljna i da ih često deca pomažu.

Međutim, ima i onih koji kažu da nije loše i da ne treba samo kukati, jer je kriza u celom svetu, pa tako i kod nas.

Istraživanje o potrošnji domaćinstava pokazuje i da iz kućnog budžeta radije izdvajamo za alkohol i duvan, nego za zdravstvo i obrazovanje.

Ekonomista Saša Đogović kaže da su zdravstvo i obrzovanje dva glavna stuba na kome počiva razvoj jedne zemlje i ekonomski i ukupan društveni razvoj.

"Srbija sa ovakvim primanjima stanovništva, i ovakvom raspodelom primanja stanovništva, i ovakvim ekonomskim performansama uopšte ne može računati na održiv privredni razvoj", kaže Đogović.

U razvijenim zemljama Evropske Unije za osnovne potrebe izdvaja se oko 15, 16 odsto mesečnih prihoda. U Bugarskoj, koja je po razvijenosti nama slična, za to se izdvaja nešto više od 30 odsto prihoda, na mesečnom nivou.

U Srbiji, samo na hranu i bezalkoholna pića odlazi 41 odsto novčanih sredstava, što je daleko iznad proseka razvijenih zemalja EU.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.