Polovičan učinak Vlade za prvih 100 dana

Izvor: Beta, 05.Avg.2014, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polovičan učinak Vlade za prvih 100 dana

BEOGRAD, 5. avgusta 2014. (Beta) - Učinak Vlade Srbije u prvih 100 dana bio je polovična u odnosu na zadatke koje je sama sebi postavila, ocenila je u utorak Balkanska novinska istraživačka mreža (BIRN).

"Iako je bilo odredjenih reformskih nastojanja i poteza, pre svega u domenu usvajanja obećanih propisa, stanje je daleko od idealnog. To se pokazalo kada je jedan od ključnih članova Vlade, ministar finansija, podneo ostavku usled neslaganja sa premijerom zbog nacina i brzine reformi", >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << navodi Birn u izveštaju podeljenom novinarima tokom debate o učinicima Vlade Srbije u prvih 100 dana.

Predstavnica Nacionalne alijase za lokalni ekonomski razvoj (Naled) Jelena Bojović je ocenila da prvih 100 dana Vlade Srbije, kao i poslednju godinu, karakteriše "velika nestabilnost" u očekivanjima privrede od vlade.

Taj period "karakterišu stalne izmene propisa, novi nacrti, novi predlozi, novi ljidi na čelu ministarstvava. Velika nestabilnost predstavlja najveći problem u funcionisanju privrednog okruženja u Srbiji", rekla je Bojović koja je direktor za regulatornu reformu u Naledu.

Programski direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić ocenio je da borba protiv korupcije nije bila glavna tema vlade Aleksandra Vučića u prvih 100 dana rada.

"Glavna karekteristina na polju borbe protiv korupčije u poslednjih 100 dana je netransparentnost poslovanja Vlade sa investitorima, koja se ne odnosi samo na taj period, već i na neke dokumente koji su zakljucivale vlade pre 2012", rekao je on.

Nenadić je rekao da je transparetnpost poslovanja vlade sa stranim partnerima važna jer je, po Ustavu, medjudržavni sporazum jači dokument od bilo kojeg zakona.

Nenadić je naveo da je bilo situacija da se kroz medjudržavni sporazum u potpunosti iskljucic primerna Zakona o javno-privatnom poartnerstvu, kao u sličaju Jat-Etihad, pri prodaji zemljišta u Bačkoj i pri projektu za "Beograd na vodi".

Netransparentnost tih aranžmana pojačava njihovu visoku rizičnost koja postoji jer isključuju primenu pravila o konkurenciji iz Zakona o javnim preduzećima, Zakona o javno-privatnom partnerstvu i Zakona o privatizaciji, ukazao je Nenadić.

Novinar BIRN-a Slobodan Georgijev rekao je da je "paradoksalano" i da "nije najnormalnija stvar da za dve godine vlada tri puta obeležava prvih 100 dana". On je ocenio da bi se o sadašnjoj vladi kolokvijano moglo govriti kao o trećoj vladi Aleksandra Vučića.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.