Poljski ministar oslobodio neonacistu iz zatvora

Izvor: B92, 17.Jul.2023, 10:34

Poljski ministar oslobodio neonacistu iz zatvora

Poljski ministar pravde Zbignjev Ziobro, koji je i državni tužilac, odlučio je da oslobodi 21-godišnju ekstremno desničarsku aktivistkinju i neonacistu.

Ona je osuđena na tri godine zatvora zbog napada na ženu na LGBT skupu održanom 2020. godine.

Na Prajdu u Poznanju, održanom 2020. godine Marika Matušak i još tri radikala pokušali su da ugrabe torbu duginih boja jednog od učesnika i tom prilikom naneli žrtvi modrice i uganuli joj šaku i zglobove, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Euraktiv.

Slučaj je dospeo u centar javnosti kada je fundamentalistički katolički institut Ordo Iuris pokrenuo kampanju za njeno puštanje iz zatvora, tvrdeći da je mogla biti primenjena blaža kazna. Ministar pru kućni pritvor gde bi trebalo da sačeka pomilovanje predsednika Andžeja Dude.

U Institutu tvrde da je ona osuđena nepravedno i iz ideoloških razloga. Ceo slučaj postao je i glavna tema na društvenim mrežama, gde ekstremna desnica poziva na oslobađanje matušak koju su proglasili "braniocem tradicionalnih vrednosti" i koja radi protiv "LGBT terora".

"Sud je bacio mladu devojku u zatvor na tri godine jer je protestovala protiv promocije levičarske ideologije i homoseksualizma. Sudovi nemilosrdno kažnjavaju Poljake zbog odbrane vere i vrednosti. Zbog napada na crkve, prebijanja vernika i pljuvanja policajaca, pustili su ih na slobodu. Posebno pitanje je postupanje pojedinih tužilaca u ovom slučaju. Ovo neće ostati bez posledica", napisao je ministar Ziobro na Tviteru.

Na pitanje novinara o tome tokom vikenda, Ziobro nije odgovorio, već je optužio novinara za "aroganciju, nedostatak poštovanja" i da je "opozicioni funkcioner".

Korisnici interneta brzo su otkrili da je devojka imala radikalno ispravne stavove i pronašli fotografije na kojima nosi neonacističke ambleme kao što je keltski krst, a povezana je i sa drugim radikalnim desničarskim aktivistom, koji je pozirao za fotografije sa zastavom Trećeg rajha i nosio uniformu koja podseća na uniforme koje je nosila tajna policija u nacističkoj Nemačkoj, Gestapo.

On je osuđen zajedno sa Matušakom zbog učešća u istom napadu. Kako se navodi devojka i njen partner bili su suosnivači neonacističke organizacije Front za nacionalno čišćenje, čiji je primarni cilj bio "očišćenje cele Poljske od svih mrlja, prljavštine i neprijatelja poljskog naroda".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.